30.11.05

ΗΠΑ

Προκαλώντας την οργή των οικολογικών οργανώσεων,οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν χθες το βράδυ στο Μόντρεαλ τις πρωτοβουλίες της διεθνούς κοινότητας για τη νέα συνθήκη που θα αναπληρώσει το πρωτόκολλο του Κυότο για τον περιορισμό της εκπομπής αερίων τα οποία ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

29.11.05

30% αυξάνεται το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ!

Τροπολογία με την οποία αυξάνεται το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΕΡΤ, από 3,24 σε 4,24 ευρώ μηνιαίως (ανά μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος) κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) και Εκσυγχρονισμός της Επιμελητηριακής Νομοθεσίας».

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τη διάταξη «επέρχεται αύξηση εσόδων της ΕΡΤ Α.Ε. (νομικό πρόσωπο επιχορηγούμενο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό) ύψους 69.782.000 ευρώ περίπου, ετησίως».

28.11.05

Η Τουρκία στο δρόμο της Ευρώπης...

Ο γνωστός τούρκος μυθιστοριογράφος, Οράν Παμούκ, πρόκειται να δικαστεί τον ερχόμενο μήνα για «εξύβριση του τουρκικού κράτους», επειδή έγραψε ότι «πρέπει να αποδεχθεί την ευθύνη για τη γενοκτονία των Αρμενίων στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και τους θανάτους Κούρδων τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Ο δημοσιογράφος Μπουράκ Μπεκντίλ, που συνεργάζεται με την αγγλόφωνη εφημερίδα «Turkish Daily News», προτίθεται κατά δήλωσή του να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επειδή καταδικάστηκε σε 20 μήνες φυλάκιση, με αναστολή, «για προσβολή της δικαστικής εξουσίας».

25.11.05

Εξακολουθούμε να είμαστε πολύ σοβαρή χώρα...

Πολύ κοντά στην κατηγορία junk θα διαμορφωνόταν η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, εάν η χώρα μας δεν ήταν μέλος της Ευρωζώνης, εκτιμούν οι αναλυτές της Standard & Poor’s, σε τελευταία τους μελέτη. Ειδικότερα, ο οίκος υπολογίζει πως η ελληνική αξιολόγηση θα υποβαθμιζόταν κατά 4 βαθμίδες, από το Α στο ΒΒΒ-, καθώς στο σενάριο της αποχώρησης από το ευρώ, η Ελλάδα θα ήταν η χώρα που θα δεχόταν το σημαντικότερο πλήγμα, ανάμεσα στους 12.

23.11.05

22.11.05


16.11.05

Κοινωνία της Πληροφορίας...

Αρκετά ακριβότερα θα κοστίζει από τον επόμενο μήνα η πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω του Ενιαίου Πανελλαδικού Αριθμού Κλήσης (συνδέσεις dial-up). Η αύξηση ξεπερνά το 75%, καθώς σε όλη τη διάρκεια της ημέρας οι κλήσεις θα χρεώνονται με 0,6 ευρώ ανά ώρα, από 0,34 ευρώ σήμερα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΤΕ, οι φθηνότερες χρεώσεις που ίσχυσαν μέχρι τώρα για κλήσεις από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί καταργούνται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμα περισσότερο το κόστος για όσους χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο το βράδυ από το σπίτι.

Από τις 6 Δεκεμβρίου η κλήση για πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω ΕΠΑΚ θα χρεώνεται 0,01 ευρώ ανά λεπτό για κλήσεις με διάρκεια μεγαλύτερη των 156 δευτερολέπτων. Δηλαδή μετά την παρέλευση του χρόνου αυτού, η σύνδεση στο Internet θα χρεώνεται περίπου μια μονάδα (0,026 ευρώ) ανά περίπου 2,5 λεπτά. Μέχρι τώρα η χρέωση ήταν μια μονάδα κάθε 4,5 λεπτά περίπου ή για την ακρίβεια μια μονάδα κάθε 266 δευτερόλεπτα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για μια ώρα σύνδεσης ο συνδρομητής θα χρεώνεται τώρα 23 μονάδες, ενώ πρώτα χρεωνόταν 13 μονάδες.

Οι νέες τιμές ισχύουν για όλες τις μέρες και ώρες της εβδομάδος και εφόσον η τηλεφωνική σύνδεση του καλούντος τον ΕΠΑΚ και ο κόμβος του παρόχου είναι στον ίδιο νομό. Για κλήσεις διάρκειας μέχρι και 156 δευτερόλεπτα, η χρέωση είναι 0,026 ευρώ ανά κλήση.

Ο ΟΤΕ προσπαθεί να αιτιολογήσει τις αυξήσεις με το επιχείρημα ότι οι τιμές που ισχύουν σήμερα είναι σταθερές από το 1999 και παραμένουν κατά 40% κάτω του κόστους.

Ο οργανισμός μάλιστα υποστηρίζει ότι η αύξηση αυτή θα συμβάλει στη διάδοση του ευρυζωνικού (γρήγορου) Διαδικτύου, καθώς οι συστηματικοί χρήστες θα επιλέγουν πλέον συνδέσεις ADSL. Πάντως η τεχνολογία ADSL διατίθεται αυτή τη στιγμή μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα και δεν καλύπτει όλη την ελληνική επικράτεια.

Οι χρεώσεις του Διαδικτύου στην Ελλάδα παραμένουν αναλογικά οι υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «15».

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ θλιβερές εμφανίζονται οι επιδόσεις της χώρας μας στη χρήση του Διαδικτύου, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούτε λίγο ούτε πολύ η Ελλάδα είναι τελευταία και από τις 25 χώρες της Ε.Ε. στη συνολική χρήση του Διαδικτύου με 20%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. των 25 είναι 47%, με την Πορτογαλία και την Πολωνία να καταγράφει επόμενη χειρότερη επίδοση με ποσοστό όμως που φθάνει στο 29%, δηλαδή περίπου 50% πάνω από την Ελλάδα. Και δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι χώρες όπως η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Δανία και άλλες καταγράφουν εκπληκτικές επιδόσεις.

Το Κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προέβλεπε:

Oυσιαστική μείωση του κόστους πρόσβασης στο Internet. Πλήρη απαλλαγή από το κόστος πρόσβασης για τους σπουδαστές της Tριτοβάθμιας Eκπαίδευσης.

13.11.05

Δήλωση του Ναυπάκτου Ιερόθεου


«Πολλές φορές τίθεται το ερώτημα αν οι κληρικοί πρέπει να ασχολούνται με την πολιτική ή με τα εθνικά ζητήματα.

Η απάντηση εξαρτάται από το τι άποψη έχει ο καθένας για την Εκκλησία, αν τη θεωρεί κομματική οργάνωση, θρησκευτικό ή εθνικό σωματείο. Από ορθοδόξου πλευράς η απάντηση είναι πολύ απλή, ότι η Εκκλησία είναι πνευματική οικογένεια και πνευματικό θεραπευτήριο, μέσα στο οποίο υπάρχουν άνθρωποι όλων των πολιτικών παρατάξεων, και η οποία κινείται πάνω από εθνοφυλετισμούς. Οπως το κάθε νοσοκομείο δεν κάνει πολιτική ούτε εξυπηρετεί εθνικιστικούς σκοπούς, το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και με την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Επομένως, οι κληρικοί δεν μπορούν να αναμειγνύονται σε κομματικές αντιπαραθέσεις, ούτε να "παράγουν" πολιτική. Ακόμη οι κληρικοί αγαπούν την πατρίδα τους, αλλά, επειδή η Εκκλησία κινείται πάνω και πέρα από εθνοφυλετισμούς, αλλά και από πατρίδες, και επειδή η ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο και μεταξύ των κρατών γίνεται κάτω από ποικίλες εντάσεις και διάφορες σκοπιμότητες, γι' αυτό οι κληρικοί δεν μπορούν να ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική μιας χώρας, που είναι αρμοδιότητα της νομίμου εξουσίας.

Το έργο των κληρικών είναι κατ' εξοχήν ομολογιακό και ποιμαντικό. Κινείται έξω από ποικίλα κομματικά χρώματα και διαφόρους εθνοφυλετισμούς».

Αν είστε ασφαλισμένος του ΙΚΑ και σας τύχει κάτι επείγον...

4.11.05

Γιατί παραιτείσαι θείε;


Την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα υπέβαλε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Αχιλλέας Καραμανλής.

Βασικός λόγος είναι η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών βάσει της οποίας άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού των ψήφων για την ανάδειξη των βουλευτών και πλέον δεν προσμετρώνται στα έγκυρα τα λευκά ψηφοδέλτια.

Συγκεκριμένα στη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν θα προσμετρώνται στα έγκυρα για τον καθορισμό του εκλογικού μέτρου στις εθνικές εκλογές.

Η σχετική διάταξη ακυρώνει στην ουσία την οριακής πλειοψηφίας απόφαση του Εκλογοδικείου Πέλλας για την είσοδο του Αχιλλέα Καραμανλή στη Βουλή.

Πηγές... εισοδήματος στην Ελλάδα!

1.11.05

Πολιτικές πρωτοβουλίες ή το παράπονο των ρακοσυλλεκτών...


«Θέλουμε η κυβέρνηση και όλοι οι φορείς να μας δουν με τα μάτια της ψυχής». Είναι το παράπονο της ψυχής του προέδρου του Σωματείου Ρακοσυλλεκτών Μουμίν Τζαχίντ, έτσι όπως το διατύπωσε κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Αλέκο Αλαβάνο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναγνώρισε ότι οι ρακοσυλλέκτες κάνουν μια μοναδική οικολογική και πολιτιστική δουλειά, γιατί εκτός των άλλων σώζουν και κειμήλια του πολιτισμού μας. «Δεν πρέπει να τους αντιμετωπίζει με αδιαφορία η πολιτεία. Πρέπει να εξασφαλίσει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, καθώς και ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», είπε. Ζήτησε, επίσης, τη συνδρομή της πολιτείας για να ανανεώσουν τα τρίκυκλα που πολλά χρονολογούνται από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Και επειδή οι περισσότεροι είναι Ελληνες μουσουλμάνοι, να τους εξασφαλίσει ιερωμένο και χώρο λατρείας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/11/2005