29.6.06

Μου απήυθυνε έκκληση ο κ. Μπέζας!...

Βγήκε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Μπέζας και απηύθυνε έκκληση, λέει, στους πολίτες να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Γιατί, σου λέει, πώς θα χρηματοδοτήσω εγώ τις παροχές που υποσχέθηκα ήδη για το προεκλογικό 2007;

Πολύ ωραία κύριε Μπέζα μου, να συμβάλω, καμία αντίρρηση. Πλην όμως έχουμε κάτι ψιλοδιαφορές μαζί. Από τον Ιανουάριο ως το Δεκέμβριο του 2005 μου παρακρατούσες φόρο από τα εισοδήματά μου και φτάνει Ιούλιος 2006 και δε μου τον έχεις επιστρέψει ακόμα. Τι τον κάνεις τόσους μήνες; Ήρθα, έκανα δήλωση μέσω Taxisnet το Μάρτιο. Μου λες είναι μεγάλο το ποσό, φέρε στην Εφορία τα χαρτιά. Πάω στην εφορία, με βάζουν να κάνω δήλωση από την αρχή. Θα πάω διακοπές και θα γυρίσω, και τα λεφτά δε θα μου τα έχεις επιστρέψει. Αν συνέβαινε το αντίστροφο και τόσο καιρό εγώ χρωστούσα στην Εφορία, τι θα γινόταν;

Τώρα λοιπόν που θα πάω διακοπές και ο ιδιοκτήτης του δωματίου που θα νοικιάσω (στον οποίο σίγουρα κάνεις τα ίδια!) μου προτείνει να μη μου κόψει απόδειξη και να μοιραστούμε το φόρο, εγώ τι λες ότι θα κάνω; Θα συμφωνήσω ή θα πω "μου απηύθυνε έκκληση ο κ. Υφυπουργός να συμβάλω στην πάταξη της φοροδιαφυγής"; Ε, Υφυπουργέ μου; Make a wild guess...

28.6.06

Kratiki Emporiki Bank

Αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αποκρατικοποίησης της Emporiki Bank (ωραίο, ελληνικό όνομα!) και είναι, νομίζω, κατάλληλη ευκαιρία να μιλήσω για την εμπειρία μου από το ευαγές αυτό ίδρυμα.

Γενικά σιχαίνομαι να συναλλάσσομαι με Τράπεζες του Δημοσίου, λόγω της συμπεριφοράς των υπαλλήλων τους και τη γενικότερη νοοτροπία σατράπη-υποτελούς που επικρατεί εκεί μέσα. Αναγκάστηκα πέρισυ, λόγω απώλειας συγγενούς που τηρούσε εκεί λογαριασμό, και ως πληρεξούσιος των κληρονόμων του, να... παραβώ τις αρχές μου.

Τι το ήθελα; Βρέθηκα, στα καλά του καθουμένου, αντιμέτωπος με έναν πηχτό παραλογισμό, μια φρικτή δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, συνάντησα και μίλησα με καρεκλοκένταυρους υπαλλήλους, αγενείς, στενόμυαλους, που με ταλαιπώρησαν αφάνταστα, παίζοντάς με, σαν μπαλάκι του πινγκ-πονγκ, μεταξύ καταστήματος και Νομικής Υπηρεσίας.

Έκατσα σε ατελείωτες ουρές με πελάτες-μέλη του τοπικού ΚΑΠΗ, συνάντησα ταμίες ντυμένους σαν ιδιοκτήτες χασαποταβέρνας, με το τσιγάρο στο χέρι, αραχτούς μέσα σε γκισέ βρώμικα, πανάθλια, όπου τα λεφτά ήταν πάνω σε εγκυκλίους, τα τασάκια πάνω σε εικονίσματα, οι φωτογραφίες των συγγενών κάτω από συρραπτικά, κοκ. Πέρασα από προϊσταμένους με ύφος χιλίων καρδιναλίων, είδα διευθυντές που δε θα τους ανέθετα ούτε περίπτερο (αν είχα) και, εν τέλει, δεν εξυπηρετήθηκα. Μου είπαν να έρθουν οι συγγενείς από τη Γερμανία για να γίνει η δουλειά! Και ήρθαν...

Εγώ βέβαια, ούτε απέξω δεν πρόκειται να ξαναπεράσω. Και φεύγοντας, αφού με είχαν φτάσει στα όριά μου, τους είπα ότι δεν πρέπει να την πουλήσουν την Emporiki. Πρέπει να την κλείσουν και να τους πετάξουν όλους στο δρόμο!

Δυστυχώς δεν εισακούστηκα... Φαίνεται ότι μέχρι το φθινόπωρο θα έχει πουληθεί. Βέβαια, είτε οι Γάλλοι είναι οι τυχεροί, είτε οι Κύπριοι, είτε οποιοσδήποτε άλλος... ψώνισε από σβέρκο! Να την έχει και να τη χαίρεται...

Εθνική τοκογλυφία!

Βγήκε και η Εθνική Τράπεζα να διαφημίσει "προσφορά", με βάση την οποία όσοι έχουν πιστωτική κάρτα μπορούν να κάνουν ανάληψη μετρητών, με επιτόκιο 0% για 2 μήνες. Λέει κάπου και με ψιλά γράμματα ότι ισχύουν τα έξοδα ανάληψης μετρητών, αλλά πόσοι ξέρουν πόσα είναι αυτά;

Πήρα τηλέφωνο λοιπόν και έμαθα για την "προσφορά" αυτή. Είναι πολύ απλό. Παράδειγμα: πας σε ένα μηχάνημα της Εθνικής Τράπεζας, κάνεις ανάληψη 600 ευρώ και θεωρείς ότι τα επιστρέφεις σε δύο μήνες άτοκα. Αμ δε! Πρέπει να επιστρέψεις 620 ευρώ, διότι χρεώνονται 20 ευρώ "έξοδα ανάληψης". (Τι ξοδεύει η Τράπεζα, δηλαδή για να σου δώσει από το μηχάνημα 600 ευρώ; Δεν κατάλαβα...)

Και ένας πρόχειρος υπολογισμός: 20 ευρώ επιβάρυνση για να δανειστείς 600 ευρώ για 2 μήνες αντιστοιχεί σε ετήσιο επιτόκιο 20%.

Καημένε Γούκο, σε πιάσανε νωρίς... Και δε διαφήμιζες και το προϊόν σου...

Ο Γιωργάκης και το οξυγόνο του Ερύμανθου

Προσπαθώ γενικά να είμαι επιεικής στις κρίσεις μου για τον Γιωργάκη. Όπως και για τον Κωστάκη. Όπως και γενικά για τα άτομα με νοητική υστέρηση ή με άλλες ειδικές ανάγκες, με τα οποία γενικά δεν μπορεί να είσαι αυστηρός.

Ο Γιωργάκης αποσπά την πρόσθετη συμπόνοιά μου διότι, ενώ η μητρική του γλώσσα είναι η αγγλική, επιχειρεί καθημερινά να ρητορεύει σε μια γλώσσα πολύ πιο πλούσια, πιο δύσκολη, πιο πολύπλοκη και πιο βαθιά, τα ελληνικά. Το γεγονός αυτό το δέχεται και ο ίδιος. Έτσι, για παράδειγμα, ο επισκέπτης της προσωπικής ιστοσελίδας του Γιωργάκη διαπιστώνει ότι είναι γραμμένη στα αγγλικά. Εάν θέλει να δει ελληνικά, πρέπει να επιλέξει την αλλαγή γλώσσας, επάνω δεξιά. Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή, που αλλάζουμε γλώσσα όταν επισκεπτόμαστε το site του BBC και επιλέγουμε το "News in 33 languages".

Προ ημερών λοιπόν, ο Γιωργάκης βρέθηκε στο Καλέντζι, χωριό του παππού του, όπου μίλησε στην τελετή αποκάλυψης του ανδριάντα του μπαμπά του (στη φωτογραφία, ο μπαμπάς του Γιωργάκη, σκεπασμένος με τη γαλανόλευκη, προ της αποκάλυψης). Εκεί, ο Γιωργάκης εκφώνησε βαρυσήμαντη ομιλία, από την οποία παραθέτω σπουδαία αποσπάσματα, επικαλούμενος και τη δική σας επιείκια...

"Εδώ ψηλά, σε αυτές τις πλαγιές του Ερύμανθου, που όπως βλέπετε έχει αυτό τον ανοιχτό ορίζοντα, τον όμορφο ορίζοντα και βλέπει τη θάλασσα, βλέπει μακριά, εδώ και ο Γεώργιος Παπανδρέου αλλά και ο Ανδρέας Παπανδρέου μπόρεσαν να οραματιστούν. Να οραματιστούν για μια καλύτερη Ελλάδα με δημοκρατία, με παιδεία, με θεσμούς δημοκρατικούς, με ισονομία και ισοπολιτεία, με κοινωνική δικαιοσύνη, μια Ελλάδα ανεξάρτητη, μια Ελλάδα που θα ανήκει στους Έλληνες.
(...)
Σήμερα που αποκαλύπτουμε τον ανδριάντα του Ανδρέα Παπανδρέου εδώ, απ' όπου θα βλέπει τις ψηλές κορυφές του Ερύμανθου, δίνουμε εδώ στο Καλέντζι νέο οξυγόνο.
(...)
Δίνουμε απόψε εδώ στο Καλέντζι, με αυτή την αποκάλυψη του ανδριάντα του Ανδρέα Παπανδρέου, την υπόσχεση να δίνουμε οξυγόνο, αυτό το ωραίο οξυγόνο του ψηλού αυτού βουνού του Ερύμανθου, να δίνουμε αυτό το οξυγόνο στους αγώνες μας, αγώνες που είμαστε σίγουροι ότι θα είναι και νικηφόροι."

20.6.06

Είμαστε "κοινωνία της πληροφορίας"!

«Ψηφιακά αναλφάβητοι» είναι οι Ελληνες σε σχέση με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης των 25, αφού το 65% του πληθυσμού ηλικίας μεταξύ 16 και 74 ετών δεν έχει καμία γνώση της Πληροφορικής και της γενικότερης χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που περιέχονται σε σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις σχέσεις των Ευρωπαίων πολιτών με την Πληροφορική το 2005.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, το 37% των Ευρωπαίων ηλικίας μεταξύ 16 και 74 ετών, δηλώνει πως δεν έχει καμία σχέση με την Πληροφορική και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Το μεγαλύτερο ποσοστό παρατηρείται στην Ελλάδα (65%) και ακολουθεί η Ιταλία (59%). Από την άλλη πλευρά, οι πλέον εξοικειωμένοι πολίτες με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι οι Δανοί όπου μόνο το 10% δηλώνει «ψηφιακά αναλφάβητο». Ακολουθούν οι Σουηδοί (11%).

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εξαιρετικά μεγάλο είναι και το ποσοστό των νέων ανθρώπων που δηλώνουν ότι δεν έχουν σχέση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Συγκεκριμένα οι Ελληνες ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών που δηλώνουν άσχετοι με την Πληροφορική, αντιστοιχούν στο 32% του πληθυσμού, ενώ ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι 10%. Αντίστοιχα στις ηλικίες μεταξύ 25 και 54 ετών, το 59% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με την Πληροφορική, ενώ ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 29%.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα ποσοστά των Ελλήνων αποφοίτων πανεπιστημίων καθώς και φοιτητών που δηλώνουν άσχετοι με την Πληροφορική. Συγκεκριμένα το 19% των Ελλήνων φοιτητών δηλώνει πως δεν έχει καμία γνώση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, έναντι 4% που είναι ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος.

Όσον αφορά τους πτυχιούχους πανεπιστημίων, το 23% δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με την Πληροφορική, έναντι 11% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος.

Με τις υγείες μας...

Παπανδρέου και Καραμανλή γωνία...

Τη μετονομασία δύο κεντρικών οδών της Αθήνας, της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας σε Ανδρέα Παπανδρέου και της λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας σε Κωνσταντίνου Καραμανλή, πρότεινε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Αθηναίων και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής. Το σκεπτικό του κ. Παπουτσή, όπως το ανέφερε ο ίδιος, είναι ότι θα δοθούν τα ονόματα δύο κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων της χώρας με προσφορά στον τόπο και το λαό σε μια περιοχή που βρίσκεται το Κοινοβούλιο, το Προεδρικό Μέγαρο και το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Η πρόταση του κ. Παπουτσή έγινε δεκτή τόσο από το δήμαρχο Θόδωρο Μπεχράκη, όσο και από τους επικεφαλής των άλλων παρατάξεων στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων και το θέμα παραπέμφθηκε στην επιτροπή τοπωνυμιών.

Δε μου λέει κάτι η είδηση... Πέραν του γεγονότος ότι κανείς δε θα χρησιμοποιεί τη νέα ονομασία (πόσοι λένε Ελευθερίου Βενιζέλου την Πανεπιστημίου;), νομίζω θα πέσουν οι μάσκες για κάτι που γνωρίζαμε από πολύυυυυ καιρό:

Ότι από τον πόλεμο και μετά (και για πολλά προβλέψιμα χρόνια ακόμα), η πολιτική ζωή του τόπου βρίσκεται... Παπανδρέου και Καραμανλή γωνία!...

15.6.06

Google bombing...

Τελικά το google bombing άρχισε να λειτουργεί και στην Ελλάδα...

Μετά τους "ληστές" που οδηγούν στον ΟΤΕ (λόγω της τιμολογιακής πολιτικής που εφαρμόζει στο Internet), μετά τους "ψεύτες" που οδηγούν στο κυβερνόν κόμμα (λόγω των προεκλογικών υποσχέσεων για φτηνό internet), ήρθε η ώρα της Υπουργού Παιδείας...

Θύμα του κυοφορούμενου νομοσχεδίου για την Παιδεία που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στο χώρο της σπουδάζουσας νεολαίας, η κυρία Υπουργός προκύπτει πλέον στο google ως αποτέλεσμα αναζήτησης με βάση τη λέξη "κατσίκα".

Αν δεν το πιστεύετε, μπείτε στο google, πληκτρολογήστε "κατσίκα" και θαυμάστε...

Είναι να μη σε βάλει στο μάτι ο διαδικτυακός ακτιβισμός...

8.6.06

Γίνεται της... υφαλοκρηπίδας!

Διαβάζω ότι χθες ο Γιωργάκης ζήτησε από τον Κωστάκη να επεκτείνει άμεσα τα χωρικά μας ύδατα από τα 6 στα 12 μίλια, και σε κάθε περίπτωση πριν πάμε στη Χάγη για τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Με την επισήμανση ότι είναι νόμιμο δικαίωμά μας.

Προκειμένου να ενισχύσω τα επιχειρήματα του Γιωργάκη έναντι του Κωστάκη, να θυμίσω ότι στη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός Εξωτερικών, ο Γιωργάκης δούλεψε σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση. Μπορεί ο Πάγκαλος να έλεγε ότι εκείνη την εποχή στους διαδρόμους του Υπουργείου επίσημη γλώσσα ήταν η αγγλική, μπορεί ο κόσμος να ψιθύριζε ότι αυτός θα τα ξεπουλήσει όλα, μπορεί ο ίδιος να δήλωνε (ούτε εκπρόσωπος του ΟΗΕ να ήταν, τέτοια ουδετερότητα!) ότι "οι δυο χώρες πρέπει να τα βρουν", πάντως στο παρασκήνιο δούλευε προς την κατεύθυνση της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, αγνοώντας ακόμα και το casus belli των γειτόνων μας...

Για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι, εικονογράφησα αυτό το άρθρο με φωτογραφία της εποχής εκείνης. Τότε που ο Γιωργάκης χόρευε ζεϊμπέκικο με τον κολλητό του Τούρκο ΥΠ.ΕΞ. Ισμαήλ Τζεμ και οι παρατρεχάμενοί τους χτυπούσαν παλαμάκια, στα πλαίσια της "προσέγγισης". Τελικά κατάλαβα ότι δε χόρευε ζεϊμπέκικο, όπως νόμιζε ο πολύς κόσμος. Σχεδίαζε, με τη γλώσσα του σώματος, το πόσο μακριά θα πάνε τα χωρικά μας ύδατα επί υπουργίας του (δείτε το πόδι που φτάνει...).

Εντάξει, Γιωργάκη, μας έπεισες! Είσαι ο μόνος υπερασπιστής της... υφαλοκρηπίδας!

Παραδοθείτε...

Τη γελοιότητα της δήλωσης του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως, με την οποία καλούσε τους δραπέτες του Κορυδαλλού (ξέρετε, αυτούς με το ελικόπτερο...) να παραδοθούν διότι αργά ή γρήγορα θα συλληφθούν, τη θεώρησα τόσο εξώφθαλμη, ώστε απαξίωσα και να σχολιάσω καν...

Το καλύτερο σχόλιο για τη δήλωση αυτή έκανε ο πιτσιρίκος, ο οποίος αναφέρει ότι με αυτή τη λογική θα πρέπει να παραιτηθεί και η Κυβέρνηση, διότι αργά η γρήγορα θα χάσει κάποια από τις μελλοντικές εκλογές...

Έρχονται εκλογές - τη βάψαμε!


Έρχονται οι δημοτικές εκλογές και οι ανά την Επικράτεια αιρετοί δημο-καρεκλοκένταυροί μας ανασκουμπώθηκαν και χρησιμοποιούν όση φαντασία δε χρησιμοποίησαν επί 4 συναπτά έτη, με μόνο σκοπό να επανεκλεγούν. Και βλέπουμε μετά...

Στην προσφιλή πόλη του Βραχωριού, ο επί των τεχνικών αρμόδιος Αντιδήμαρχος, ερήμην του Δημοτικού Συμβουλίου, αποφάσισε να "φρεσκάρει", να καλύψει δηλαδή με μπογιά τις προτομές εκλεκτών συμπολιτών, αλλά και κάθε άλλο άγαλμα που κοσμεί τις γωνιές της πόλης.

Νομίζω ότι το αποτέλεσμα πρέπει να πείθει και τον πλέον δύσπιστο ότι αυτή είναι μια συνηθισμένη μέθοδος ανάδειξης αγαλμάτων, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως (εγώ γιατί δεν την έχω συναντήσει πουθενά;).

Δείγμα του αποτελέσματος που προέκυψε βλέπετε στη φωτογραφία. Ο εκ των ευεργετών της πόλης Ευάγγελος Παπαστράτος δεν έχει πλέον το σκούρο μεταλλικό χρώμα της προτομής, αλλά ένα φρέσκο, χρυσαφί, λάμπον στον ήλιο χρώμα, που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Μάλλον ούτε και τους συμπολίτες που, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αισθητική των αρχόντων, περιέλουσε τα αγάλματα με ομοίας απόχρωσης μπογιά...

Έρχονται εκλογές. Τη βάψαμε...

Ευχαριστώ το Νίκο Μαραβέγια για τις φωτογραφίες.