27.11.06

Πολωνικά κοτόπουλα - ελληνικές κότες!

Η Ρωσία πάγωσε τις εισαγωγές πολωνικών κοτόπουλων για να προστατέψει τους παραγωγούς της, επικαλούμενοι κάποιους υγειονομικούς κανονισμούς. Αντιδρώντας στο "εμπάργκο" αυτό, η Πολωνία μπλόκαρε τη συνολική σχέση της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εμείς που έχουμε με τους γείτονές μας κάποια προβληματάκια ελαφρώς πιο σοβαρά από τις εισαγωγές κοτόπουλων (Κυπριακό, αγνοούμενους, μειονότητες, casus belli, παραβιάσεις εναέριου χώρου), διστάζουμε να θέσουμε τα θέματα αυτά στο ευρύτερο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συνεργασίας, για να μην τους στενοχωρήσουμε!

Νομίζω ότι περαιτέρω συγκρίσεις είναι περιττές και λυπηρές. Οι άλλοι έβαλαν βέτο για τα κοτόπουλα, και εμείς για τα αυτονόητα εθνικά μας δικαιώματα συμπεριφερόμαστε... σαν κότες!

22.11.06

Γενική τοκογλυφία

Ή οι πονηροί πολλαπλασιάζονται, ή ίσως κατάλαβαν ότι υπάρχει χαζός κόσμος και σπεύδουν να τον εκμεταλλευτούν.

Βγήκε η Geniki Bank (ξένη λέξη, άκλιτο, η Geniki Bank, της Geniki Bank, κλπ...) και διαφημίζει το φτηνότερο, λέει, καταναλωτικό δάνειο, με μόνο 3,95%. Από κάτω βέβαια, με κάτι μικρούτσικα γραμματάκια γράφει ότι ζητάει 170 ευρώ για εξέταση του αιτήματος (ούτε καν στην έγκριση).

Πας δηλαδή, κάνεις την αίτησή σου για 3.000 ευρώ, ας πούμε. Εγκρίνεται ωραία και καλά, λες ωραία, φτηνό δανειάκι με 3,95%. Τα 170 ευρώ που πληρώνεις κατευθείαν δεν τα υπολογίζεις, αν και είναι... 5,7% του ποσού που δανείστηκες. Το επιτόκιό σου λοιπόν πήγε αυτόματα στο 9,65%. Και αν παρατηρήσεις ότι δεν περιλαμβάνεται και η εισφορά που εισπράττει το Υπουργείο Οικονομικών από κάθε δάνειο (γιατί άραγε;) φτάνουμε αισίως το... 10,25%. Πόσο; 3,95% είπατε;

Το καλύτερο όμως είναι αν η Τράπεζα για κάποιο λόγο δε σου εγκρίνει το δάνειο. Τότε βγάζεις και πληρώνεις 170 ευρώ, λες ευχαριστώ πολύ που ασχοληθήκατε με την περίπτωσή μου, και αποχωρείς. Είναι αυτό που λένε ότι "πας για μαλλί και βγαίνεις κουρεμένος"...

21.11.06

Πειρατεία στον ΟΤΕ

Ο Πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Βουρλούμης είπε χθες ότι στο καράβι του ΟΤΕ έχει γίνει πειρατεία. Ότι τις λουξ θέσεις τις έχουν καταλάβει οι συνδικαλιστές που ταξιδεύουν αμέριμνα, με ειδικά προνόμια και εξασφαλισμένη καμπίνα και για τα παιδιά τους! Ότι έχουν κλειδώσει στα αμπάρια τους πελάτες, οι οποίοι τρομπάρουν τις αντλίες που αδειάζουν τα νερά, γιατί το πλοίο μπάζει! Και ότι τα αφεντικά, που τα ψηφίζει το πλήρωμα, δε θέλουν φασαρίες, απλά κούτσα κούτσα να καβατζάρουμε τον επόμενο κάβο (εκλογές) και βλέπουμε...

Ωραία τα είπε ο Πρόεδρος. Λες και δεν το είχαμε καταλάβει ότι τόσα χρόνια "τρομπάρουμε" για να μην μπατάρει το πλοίο με τους παχυλά αμειβόμενους συνδικαλιστές. Λες και δεν καταλάβαμε ότι η κάθε Κυβέρνηση "κάνει την πάπια" γιατί φοβάται το εκλογικό κόστος. Λες και δεν καταλάβαμε ότι και ο ΟΤΕ είναι ένα από αυτά τα ωραία νεοελληνικά "κυκλώματα" στα οποία βολεύονται όλοι (Κυβέρνηση, συνδικαλιστές, κόμματα, μεγαλοστελέχη) εις βάρος πάντα του φορολογούμενου! Μόλις προχθές ο Πρόεδρος της Telefonica δήλωνε ότι "τυχόν προσφορά για εξαγορά του ΟΤΕ είναι ασύμφορη. End of story".

Παραλειπόμενα: Πετάχτηκε (σαν... μην πω!) και ο ΣΥΝ και υπερασπίστηκε τους συνδικαλιστές και την επικρατούσα κατάσταση, όπως κάνει τελευταία με κάθε καλοβολεμένο δημόσιο υπάλληλο (μήπως και μαζέψει καμιά ψήφο...).

Ό,τι και να πεις...

Σήματα τελών κυκλοφορίας 2007

Δεν είναι πρώτη φορά που το κράτος συμπεριφέρεται κατ΄ αυτό τον τρόπο. Το σημειώνω απλώς και μόνο γι΄ αυτούς που δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα:

Μέσα στο Δεκέμβριο, πριν δηλαδή εκπνεύσει το 2006, θα πρέπει όλοι μας να έχουμε εξοφλήσει τα σήματα τελών κυκλοφορίας του 2007, δηλαδή να τα προπληρώσουμε.

Αντίστοιχα, τους φόρους που έχει παρακρατήσει το κράτος από τους μισθούς μας όλο το 2006 θα μας τους επιστρέψει κάπου... πριν ή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές του 2007! Πως σας φαίνεται αυτό;

Υστερόγραφο για ξεσκόνισμα μνήμης: Όταν καθιερώθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990, κόστιζαν 15 ευρώ. Κοιτάξτε το φετινό ειδοποιητήριό σας και κάντε τις συγκρίσεις...

13.11.06

Αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Κύπρο


Ολοκληρώθηκαν και οι Αρχιεπισκοπικές εκλογές στην Κύπρο, με την εκλογή του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος τον συνεχάρη για την "επάξια", όπως αναφέρει, εκλογή του.

Φυσικά και ήταν επάξια! Προηγήθηκε προεκλογική εκστρατεία, στην οποία ανακατεύτηκαν τα κόμματα, συμμαχίες με παρατάξεις και πολιτικούς, χτυπήματα κάτω από τη μέση, και τέλος γραπτή συμφωνία με συνυποψήφιο, ώστε να αποχωρήσει και να του παραχωρήσει τις ψήφους του, με αντάλλαγμα ο νέος Αρχιεπίσκοπος να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες μετά την εκλογή του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος την περασμένη εβδομάδα ήταν διακοπές στην Ελβετία, βέβαια, οπότε έχει πάλι μια δικαιολογία ότι δεν τα πήρε χαμπάρι όλα αυτά, όπως τότε με τη Χούντα που διάβαζε... Εκτός αν πραγματικά θεωρεί όλο αυτό το καρακατσουλιό "επάξια εκλογή", ή αν ξαφνικά απέκτησε τόσο υψηλό χιούμορ και είπε να ειρωνευτεί... Όλες οι εκδοχές πάντως έχουν ένα φολκλόρ!...