18.12.06

Γενική... παραδοχή τοκογλυφίας!

Έγραφα προ ημερών για ένα δάνειο που προσφέρει η Geniki Bank με τοκογλυφικούς όρους, ενώ το διαφημίζει για χρυσή ευκαιρία, με επιτόκιο 3,95%.

Η Τράπεζα αυτή μου έστειλε e-mail, στο οποίο ουσιαστικά δέχεται όλο το συλλογισμό μου, με μόνη τη διαφορά ότι δεν εισπράττει 170 ευρώ κατά την αίτηση (ανεξαρτήτως έγκρισης), αλλά 20 ευρώ κατά την αίτηση και 150 αφού εγκριθεί. Συγκεκριμένα γράφει:

"Αναφορικά με την εφάπαξ δαπάνη εξέτασης αιτήματος δανειοδότησης και έγκρισης δανείου αυτή ανέρχεται σε 170 ευρώ. Από αυτά, τα 20 ευρώ εισπράττονται κατά την αίτηση ενώ τα υπόλοιπα 150 ευρώ εισπράττονται κατά την εκταμίευση και επομένως δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για τον πελάτη εάν το δάνειο του δεν εγκριθεί." Λάθος. Έχει ήδη πληρώσει 20 ευρώ.

"Αναφορικά με το επιτόκιο, αυτό ανέρχεται σε 3,95% σταθερό για ένα έτος και ισχύει για ποσά μεγαλύτερα από 10.000 ευρώ." Εννοεί εδώ ότι για μικρότερα ποσά, το επιτόκιο ανεβαίνει, χωρίς να λέει πουθενά πόσο! Εκτός αυτού, 170 ευρώ έξοδα σε μικρότερο επιτόκιο, εκτοξεύουν το πραγματικό επιτόκιο ακόμη ψηλότερα.

"Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το επιτόκιο αυτό δεν αυξήθηκε παρά την πρόσφατη αύξηση επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).". Δε μας λέει εδώ όμως ότι η Τράπεζα δεν αύξησε ούτε το επιτόκιο ταμιευτηρίου της, το οποίο για ποσό μέχρι 5.000 ευρώ είναι... 0,40%. Και μετά, μέχρι τις 30.000 ευρώ είναι 0,70%!!

Και καταλήγει: "Με τελικό επιτόκιο 4,55%, το Συνολικό Ετήσιο Πραγματικό Ποσοστό Επιβάρυνσης (ΣΕΠΠΕ) για ποσό δανείου 10.000,01 ευρώ, διάρκεια 12 μηνών και έξοδα 170 ευρώ, ανέρχεται σε 8,03%.". Εγώ στο άρθρο μου είχα φέρει παράδειγμα δανείου 3.000 ευρώ, το οποίο καταλήγει σε επιτόκιο 10,25% και με το e-mail της αυτό η Τράπεζα διευκρινίζει ότι για 10.000 είναι 8,03%. Μάλιστα, το δέχομαι.

Για να μάθω το επιτόκιο του δανείου κάτω των 10.000 ευρώ, που επιμελώς κρύβουν, πήρα τηλέφωνο. Με ενημέρωσαν λοιπόν ότι για μικρότερα ποσά, το επιτόκιο είναι ... 9,45%. Και για να επανέλθω στο παράδειγμά μου:

Δάνειο 3.000 ευρώ με το διαφημιζόμενο extra small 3,95% έχει πραγματικό επιτόκιο:
  • Μετά την εισφορά του Ν. 128 (0,6%), 10,05%
  • Μετά τα έξοδα 170 ευρώ, 16,67%
Ευχαριστώ θερμά την Τράπεζα για τη διευκρινιστική της επικοινωνία μαζί μου, η οποία μου δίνει πλέον τα επιχειρήματα να πω ότι δάνειο με διαφημιζόμενο επιτόκιο 3,95% που καταλήγει 16,67% δεν είναι απλά τοκογλυφία, είναι και αισχρή αλητεία!!

15.12.06

Μιλάει ακόμα ο Μιλτιάδης Έβερτ;

Καλά, του Έβερτ γιατί του δίνουν μικρόφωνο; Επειδή βοηθούσε Εβραίους ο πατέρας του το 1940, πρέπει εμείς το 2006 να υφιστάμεθα μια φάτσα άρτι σωσμένου από εγκεφαλικό να έχει άποψη επί παντός επιστητού;

Βγήκε και είπε πάλι σήμερα ότι κακώς προτίθεται η Κυβέρνηση να πουλήσει τον ΟΤΕ μαζί με το μάνατζμεντ. Γιατί; Έχει ψηφοφόρους να βολέψει στον ΟΤΕ ο κ. Έβερτ; Του αρέσει όπως λειτουργεί σήμερα ο ΟΤΕ; Του αρέσει γενικώς η κρατική διοίκηση, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι προμηθευτές του ΟΤΕ, τα λαμόγια, οι συνδικαλιστές, η χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών, το ακριβό διαδίκτυο, η ανύπαρκτη διείσδυση ευρυζωνικότητας; Σαν τα μούτρα του είναι σήμερα ο ΟΤΕ, γι' αυτό του αρέσει! Πιπιλάει και την καραμέλα της "εθνικής ασφάλειας", και εντάξει είμαστε! Περί εθνικής αξιοπρέπειας, κουβέντα!

Η αξιοπρέπεια, γενικώς, θα επέβαλε στον κ. Έβερτ που γεννήθηκε το 1939 να είναι μέλος κανενός συλλόγου τέως βουλευτών, στο Γηροκομείο Αθηνών, σε κανένα σανατόριο για το Αλτσχάιμερ, αλλά πάντως όχι από κανάλι σε κανάλι να εκφράζει απόψεις για την οικονομία, την τεχνολογία και το μέλλον της Ελλάδας. Στο τέλος θα τον ρωτάμε τον παππού την άποψή του για το ποιό πακέτο DSL να αγοράσουμε, τι δυνατότητες Bluetooth έχει το κινητό μας και πώς θα σχεδιάσουμε το blog μας.

Αλλά δυστυχώς έτσι είναι η πατρίδα μας. Ο κόσμος πάει μπροστά και σε εμάς το πάνω χέρι έχουν οι αρχαιολογίες, τα σκιάχτρα από το παρελθόν που ξεπηδούν σε κάθε μας βήμα και ουρλιάζουν "Καρδίτσα, Καρδίτσα"!!

11.12.06

Τελευταίοι στους 25

Νομίζω είναι η πρώτη επίσημη στατιστική που μας δείχνει τελευταίους στην Ευρώπη των "25". Όχι ότι δεν κάνουμε φιλότιμες προσπάθειες και σε άλλους τομείς...

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, λοιπόν, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι τελευταία στους 25 όσον αφορά την ενσωμάτωση του Κοινοτικού Δικαίου. Για να φανεί καλύτερα αυτό, ας σκεφτούμε ότι για παράδειγμα η Λεττονία, χώρα που μέχρι το 1990 ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης και μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις το 2004, έχει ενσωματώσει μεγαλύτερο μέρος της κοινοτικής νομοθεσίας από εμάς, που είχαμε μπει... 23 χρόνια νωρίτερα.

Μπράβο μας βρε! Άντε, και στους 27 τώρα...

8.12.06

Οικολογική συνείδηση!

Καλά νέα! Ο Δήμος Αθηναίων ξεκίνησε νέο, ευρύ πρόγραμμα ανακύκλωσης συσκευασιών στις γειτονιές της όμορφης πόλης μας. Συνεργεία πέρασαν από τις πολυκατοικίες και άφησαν διαφημιστικό υλικό και ειδικές τσάντες, ενημερώνοντας τους πολίτες ότι σε αυτές πρέπει να μπαίνουν μόνο οι συσκευασίες (γυαλί, πλαστικό, χαρτί, χαρτόνι) και να πετάγονται στους ειδικούς, μπλε κάδους που τοποθετήθηκαν σχεδόν σε κάθε γωνία, δίπλα στους παλιούς μεταλλικούς.

Οι πολίτες, έμπλεοι ενθουσιασμού και με έκδηλη οικολογική συνείδηση, ανταποκρίθηκαν με πανηγυρικό τρόπο: όπως εμφανώς φαίνεται και στη φωτογραφία που τραβήχτηκε σήμερα στους Αμπελόκηπους, οι μπλε κάδοι με το τεράστιο αυτοκόλλητο "εδώ μόνο ανακύκλωση συσκευασιών" έχουν καταντήσει σαν όλους τους άλλους. Ξέχειλοι από κάθε λογής σκουπίδια, αποφάγια, σακούλες μαρτυρούν ανείπωτο αναλφαβητισμό, εξυπνακίστικο ωχαδερφισμό και μηδενικό πολιτισμικό υπόβαθρο...

... φαινόμενο μη ανησυχητικό πάντως, καθώς απαντά σε κάθε χώρα της υποσαχάριας Αφρικής...

6.12.06

Ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη

Τελείωσε χθές βράδυ, άδοξα και πάλι, άλλη μια ευρωπαϊκή σεζόν για τον Πρωταθλητή Ελλάδος...

Δεδομένου ότι σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση, το γεγονός ότι επί τόσα πολλά χρόνια η ομάδα αυτή πάει τόσο καλά στην Ελλάδα και τόσο χάλια στην Ευρώπη σημαίνει ένα από τα δύο:

Ή επίτηδες δεν θέλει να προχωρήσει στην Ευρώπη, για κάποιο λόγο που μας είναι άγνωστος...

... ή πάει ανέλπιστα καλά στην Ελλάδα, για κάποιο λόγο που ίσως να μας είναι εντελώς άγνωστος, αλλά γνωρίζοντας κάποια πράγματα, μπορούμε να υποπτευθούμε. Το γεγονός, φερ'ειπείν, ότι ο ιδιοκτήτης του είναι από τους επιχειρηματίες που διαπλέκονται εμφανώς με τις μεγαλύτερες δημόσιες επιχειρήσεις (ΟΤΕ & ΟΠΑΠ), μας βάζει σε σκέψεις.

Κάτι σάπιο μυρίζει!