18.1.07

(Οικονομική) ελευθερία ή... θάνατος;

Δημοσιεύτηκε χθες ο δείκτης οικονομικής ελευθερίας των χωρών του κόσμου από το Heritage Foundation σε συνεργασία με τη Wall Street Journal. Η Ελλάδα, για μια ακόμη φορά, θριαμβεύει! Καταλαμβάνει την 94η θέση παγκοσμίως με 57,6% βαθμό οικονομικής ελευθερίας (σχεδόν ανελεύθερη οικονομία σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση), ενώ στην Ευρώπη κατατάσσεται 36η από τις 41 χώρες.

Αυτά για όσους νομίζουν ότι ζούμε σε χώρα οικονομικά ελεύθερη! Από την έρευνα προκύπτει ότι η οικονομική δραστηριότητα είναι πιο ελεύθερη στην Αλβανία, τη Μολδαβία, τα Σκόπια, την Ουγκάντα, την Κένυα, και την Μποτσουάνα από ό,τι στη χώρα μας, ενώ στην «Ευρώπη» περνάμε μόνο την Κροατία, τη Βοσνία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία...

Θα μου πείτε, πώς προκύπτει αυτό; Η έρευνα εξηγεί ότι ο βαθμός απεξάρτησης της χώρας από τη διαφθορά είναι... 43% (άρα 57% διαφθορά), ενώ η ελεύθερη από την κυβέρνηση οικονομική δραστηριότητα αγγίζει μετά βίας το 45% (55% κρατική οικονομία, όπως στα κομμουνιστικά καθεστώτα!).

Το συμπέρασμα είναι ότι ζούμε σε ένα στυγνό, ανελεύθερο οικονομικά καθεστώς και πρέπει κάποια στιγμή να φωνάξουμε... ελευθερία ή θάνατος!!

17.1.07

Αρχιεπίσκοπος Τράπεζας Κύπρου

Αμέσως μετά την «επάξια εκλογή» του, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου τον χάσαμε. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση... Και εκεί που περιμέναμε κάποια στιγμή το στίγμα του όσον αφορά την πνευματικότητα του ποιμνίου του, την καλύτερη οργάνωση της Εκκλησίας, όλα αυτά τέλος πάντων που περιμένει κανείς από ένα Αρχιεπίσκοπο... βγήκε χθες ο Χρυσόστομος ο Β΄ και έκανε δηλώσεις... για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου!!

Μας είπε λοιπόν ότι είναι επικίνδυνο να περάσει «σε ξένα χέρια» η Τράπεζα Κύπρου προτού λυθεί το Κυπριακό, μίλησε για «οικονομική υποδούλωση» αν αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, είπε ότι η Εκκλησία θα κάνει επενδύσεις στην Τράπεζα Κύπρου και στην Ελληνική Τράπεζα για να μην αλωθούν από ξένους και πρόσθεσε: «Κάλεσα τον λαό να είναι σε εγρήγορση, κι αν οι μετοχές φουσκώσουν (sic) να μην τις πουλήσουν για να μην έλθει σε ξένα χέρια η Τράπεζα Κύπρου. Αυτή είναι η συμβουλή της Εκκλησίας».

Άφωνος ενώπιον του πνευματικού λόγου του Αρχιεπισκόπου, και θέλοντας να συμμετάσχω στη μυστηριακή ζωή στην οποία μας καλεί, ήθελα να ζητήσω τη συμβουλή της Εκκλησίας και για τις παρακάτω πνευματικές αναζητήσεις:
  • Είμαι μέτοχος της Marfin Popular Bank, των «ξένων». Να πουλήσω τις μετοχές μου και να πάρει κάτι πιο «ελληνικό», Τράπεζα Κύπρου ας πούμε;
  • Αγροτική Τράπεζα μου φαίνεται επίσης καλή και ελληνική, μπορώ να πάρω;
  • Στα 3-4 limit-up έχει «φουσκώσει» αρκετά μια μετοχή για να την πουλήσω;
  • Αν θέλω να πουλήσω μια «ελληνική» μετοχή, να τηλεφωνώ πρώτα στην Αρχιεπισκοπή, μήπως ενδιαφέρεται να την αγοράσει και αποφύγουμε τον αφελληνισμό;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας στις πνευματικές μου αναζητήσεις. Εύχομαι έτη πολλά και ευλογημένα, Μακαριώτατε! Επιτρέψτε μου στο εξής να σας αποκαλώ Αρχιεπίσκοπο Τράπεζας Κύπρου...

Με γεια!

Πυρετωδώς προχωρεί στα Σκόπια η τοποθέτηση πινακίδων που οδηγούν στο αεροδρόμιο με τη νέα ονομασία Μέγας Αλέξανδρος» (στη φωτογραφία γνήσιοι απόγονοί του επί το έργον). Απτόητο το κρατίδιο συνεχίζει τον παραλογισμό... Υποτίθεται ότι έχουμε υπογράψει και ενδιάμεση συμφωνία που προβλέπει να μη γίνουν από καμία πλευρά πράξεις που να επιβαρύνουν την κατάσταση!

Εμείς τώρα, έχουμε αντιδράσει; Είπαμε κάτι; Στην αρχή ακούστηκαν κάτι ψίθυροι του τύπου «μη μας πάτε και πολύ κόντρα, γιατί δεν θα τα πάμε καλά...», η Υπουργός Εξωτερικών συνέστησε ψυχραιμία (!!) και ως εκεί...

Εμένα πάντως μου έρχεται στο νου το λαϊκόν «δώσε θάρρος στο χωριάτη, να σου ανέβει στο κρεβάτι...»! Θερμά συγχαρητήρια στην πολιτική μας ηγεσία για το θάρρος που δίνει σε κάθε χωριάτη... και σε όλους τους Έλληνες που με τόση ανοχή προσφέρουν το κρεβάτι τους!

9.1.07

Ποιός θα μας προστατέψει από τους προστάτες μας;


Πριν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές έκανα αίτηση μέσω ΚΕΠ να εγγραφώ στον ειδικό κατάλογο ετεροδημοτών και να ψηφίσω στην Αθήνα τους υποψηφίους της εκλογικής μου περιφέρειας, όπως προέβλεπε σχετικός νόμος. Σύμφωνα με απολύτως βάσιμες ενδείξεις, ο κατάλογος των ετεροδημοτών "εκλάπη" από τα ΚΕΠ και κυκλοφόρησε (ή πουλήθηκε) στους εκεί υποψηφίους βουλευτές. Αποτέλεσμα ήταν να λάβω προεκλογικό υλικό από 7 υποψηφίους βουλευτές ταχυδρομικά, στη διεύθυνσή μου στην Αθήνα.

Συγκέντρωσα όλο το αποδεικτικό υλικό και την επιχειρηματολογία μου και κατέθεσα αναφορά στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Μετά από αρκετούς μήνες (και αρκετά τηλέφωνα) η Αρχή κατέληξε ότι δεν συντρέχει παραβίαση των προσωπικών δεδομένων μου, για το λόγο ότι το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, ως συνιστώσα της δημοκρατίας, υπερτερεί του δικαιώματος προστασίας των δεδομένων μου. Να σημειώσω εδώ ότι είχε προηγηθεί απόφαση της Αρχής, σύμφωνα με την οποία ο υποψήφιος βουλευτής δικαιούται να αντλεί στοιχεία από δημόσια προσβάσιμους καταλόγους. Επεσήμανα στην αρχή ότι δεν είναι δημόσια προσβάσιμος κατάλογος αυτός των ετεροδημοτών του ΚΕΠ, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν μπορώ εγώ ως πολίτης να απευθυνθώ σε αυτά και να ζητήσω "κατάλογο των ψηφοφόρων της Φθιώτιδας που κατοικούν στην Αθήνα", για παράδειγμα. Η επισήμανσή μου αγνοήθηκε και η απόφαση της Αρχής οδηγεί στο εξής εξωφρενικό συμπέρασμα:

Εγώ, ο πολίτης που προσήλθα σε Δημόσια Υπηρεσία και παρέδωσα προσωπικά δεδομένα, προκειμένου να εγγραφώ σε ειδικό εκλογικό κατάλογο, δεν μπορώ να προστατέψω αυτά τα δεδομένα από το να τα χρησιμοποιήσει ο οποιοσδήποτε υποψήφιος βουλευτής της περιφέρειάς μου (και ποιός μου διασφαλίζει ότι δεν μπορούν να προωθηθούν και αλλού;). Εάν όμως είχα δωροδοκήσει στρατιωτικούς, είχα προσκομίσει πλαστά έγγραφα γιατρών και με τον τρόπο αυτό απέφευγα τη συνταγματική μου υποχρέωση στράτευσης, τα προσωπικά μου δεδομένα θα ήταν απολύτως ασφαλή! Διότι η ίδια Αρχή απαγορεύει σήμερα την δημοσίευση των ονομάτων αυτών που κατηγορούνται οτι απαλλάχθηκαν της στράτευσης με πλαστά δικαιολογητικά, με το σκεπτικό ότι το δικαίωμα προστασίας προσωπικών δεδομένων υπερτερεί της καταπατηθείσης συνταγματικής υποχρέωσης. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει κατατάξει δηλαδή πάνω πάνω το δικαίωμα εκλέγεσθαι, δεύτερο το δικαίωμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, τρίτη τη συνταγματική υποχρέωση στράτευσης.

Συνεπάγεται ότι η Αρχή θεωρεί επισήμως το δικαίωμα εκλέγεσθαι ανώτερο και αυτής της συνταγματικής υποχρέωσης στράτευσης!! Ποιός θα μας προστατέψει τώρα από την Αρχή Προστασίας;;

5.1.07

Για 2 νανοδευτερόλεπτα δημοσιότητας...

Χθες το μεσημέρι, η κρατική τηλεόραση παρουσίασε μια συγκλονιστική για το μέλλον του τόπου είδηση, η οποία παραδόξως πέρασε απαρατήρητη από όλα τα άλλα ΜΜΕ.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας εγκαινίασε (αυτοπροσώπως) ένα ρολόι στο πεζοδρόμιο μπροστά από το Υπουργείο του. Δεν είναι όμως ρολόι σαν τα άλλα! Είναι ρολόι πιστοποιημένο από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας, δείχνει δηλαδή την ακριβή ώρα. Την ονομάζει μάλιστα "εθνικός χρόνος". Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αναστάσιος Νεράντζης, ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Σπύρος Παπαδόπουλος, ο ειδικός γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα Σπύρος Ευσταθόπουλος, διοικήσεις και στελέχη εποπτευόμενων από το υπουργείο Ανάπτυξης φορέων και άλλων οργανισμών.

Πριν από τα εγκαίνια σε ειδική εκδήλωση μίλησαν για τον εθνικό χρόνο και τη σημασία του ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Αναστάσιος Νεράντζης και Γιάννης Παπαθανασίου, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Σπύρος Παπαδόπουλος, και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας Γεώργιος Πασαλίδης.

Η είδηση αυτή μας οδηγεί στο να βγάλουμε πολύτιμα συμπεράσματα, όπως:
  • Καλύφθηκε επιτέλους η εθνική αναγκαιότητα για ύπαρξη ενός ρολογιού που θα δείχνει τον "εθνικό χρόνο". Όπως είπε και ο Υπουργός, "είναι μια σημαντική στιγμή για το υπουργείο Ανάπτυξης αλλά και για την επιστημονική κοινότητα της χώρας, που τίθεται στη διάθεση των Ελλήνων πολιτών ο εθνικός χρόνος με ακρίβεια 2 νανοδευτερολέπτων". Τώρα μπορούμε όλοι μας να περάσουμε από την οδό Μεσογείων και να συντονίσουμε τα ρολόγια μας. Διότι το να είναι τα ρολόγια όλων μας συντονισμένα στον αυτό "εθνικό χρόνο", έστω με απόκλιση 2 νανοδευτερολέπτων, είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για την ανάπτυξη του τόπου. Βρίσκουμε λοιπόν απάντηση και στο ερώτημα γιατί είμαστε τόσο πίσω...
  • Το Υπουργείο Ανάπτυξης χρηματοδοτεί αυτά ακριβώς τα έργα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας.
  • Δύο Υπουργοί, τρεις Υφυπουργοί, τρεις Γραμματείς Υπουργείων και "στελέχη φορέων και οργανισμών" του Δημοσίου κατάφεραν να συντονίσουν το βαρύ και υπερφορτωμένο πρόγραμμά τους κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να βρουν το χρόνο και να παραβρεθούν σε αυτή τη σπουδαία εκδήλωση. (Νομίζω ότι ο λαϊκός χαρακτηρισμός "ξύσιμο" είναι λίγος...)
  • Η χρηματοδοτούμενη από εμάς κρατική τηλεόραση στάθηκε για μια ακόμη φορά στο ύψος των περιστάσεων και κάλυψε με τον πληρέστερο τρόπο τη σπουδαία αυτή εκδήλωση. Με φρίκη αναλογίζομαι τι θα γινόταν στην περίπτωση που δεν υπήρχε κρατική τηλεόραση να καλύψει το γεγονός! Δε θα ξέραμε σήμερα ότι μπορούμε να βρούμε τον εθνικό μας χρόνο με ακρίβεια 2 νανοδευτερολέπτων! Πιστεύω πως πλέον είναι πασίδηλο ότι πιάνουν τόπο οι ανταποδοτικές εισφορές 300 εκατομμυρίων ευρώ που πληρώνουμε για την ΕΡΤ!
Καλά, πότε θα επανέλθει η λογική σε αυτό τον τόπο; Πείτε μου έτος έστω, ας μην είναι με ακρίβεια 2 νανοδευτερολέπτων...