12.12.05

Ελληνικός καπιταλισμός

Από ιδρύσεως της Ελλάδος το 1830 η ”διαπλοκή”, το ρουσφέτι και το μπαξίσι είναι μέρος της καθημερινότητάς μας επειδή το Κράτος είναι ”πατερούλης” που χώνει τη μύτη του παντού, προσπαθώντας να ελέγξει τα πάντα.

Ο καπιταλισμός στην Ελλάδα ήταν πάντα σχεδόν εξ’ ολοκλήρου κρατικοδίαιτος, κακέκτυπος και - λίγο ή πολύ -ληστρικός. (Νομίζετε τυχαία την ύπαρξη και συνεχιζόμενη δύναμη του ΚΚΕ - σε πείσμα των καιρών;)

Το Ελληνικό Δημόσιο είναι παραγωγός και διανομέας ηλεκτρικής ενέργειας, καυσίμων, αερίου, νερού και αποχέτευσης, τηλεφωνικών υπηρεσιών. Κατέχει αεροδρόμια, λιμάνια, αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία, εργοστάσια παραγωγής λιπασμάτων, ζάχαρης και ορυκτών.

Είναι τραπεζίτης, ασφαλιστής, χρηματιστής και ταχυδρόμος. Έχει γραφείο διεξαγωγής στοιχημάτων και ιπποδρομιών, καθώς και αποδοχής παρακαταθηκών.

Κατέχει τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, μουσικά σύνολα, όπερες, μπαλέτα, θέατρα και διαθέτει μονοπώλιο στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Διοικεί σχεδόν όλα τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η λίστα συνεχίζεται και είναι δυστυχώς απογοητευτικά τεράστια... Είναι αδύνατον για ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ επιχείρηση μεγέθους πάνω από περίπτερο να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα χωρίς να έλθει σε άμεση επιχειρηματική επαφή με το Δημόσιο, σαν πελάτης, προμηθευτής ή ανταγωνιστής.

Μη μου πει κανείς ότι οι εισηγμένες επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, κλπ είναι ανεξάρτητες, γιατί τότε είναι που θα θυμώσω πραγματικά...

Τι να κάνει, λοιπόν, ο οποιοσδήποτε σοβαρός επιχειρηματίας, αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται από πολιτικούς - είτε άμεσα, είτε έμμεσα; Αν - τρομάρα του - προσπαθήσει να ανταγωνισθεί με μέτρο τη σχέση ποιότητας-τιμής του προϊόντος ή υπηρεσίας που παρέχει, θα φάει τα μούτρα του.

Οι αποφάσεις λαμβάνονται από εντελώς άσχετους με το αντικείμενο βουλευτές - υπουργούς και όχι ρατιοναλιστές τεχνοκράτες επιχειρηματίες. (Άσε που οι περισσότεροι βουλευτές - υπουργοί είναι δικηγόροι και γιατροί).

Ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας αναγκαστικά θα μιλήσει τη γλώσσα που καταλαβαίνει ο κάθε επαγγελματίας πολιτικός: λεφτά, ψήφοι και εξουσία.

Ας μην γελιόμαστε: Σ’ αυτή τη χώρα η διαπλοκή με το Πολυχρονεμένο Σουλτάνο, το Βεζύρη και τους άπειρους Πασάδες και Μπέηδες είναι υποχρεωτική.

Αν το Κράτος (5-6 οικογένειες, δηλαδή) θέλει πραγματικά να σπάσει τα δεσμά του οθωμανικού παρελθόντος του, το ΜΟΝΟ που χρειάζεται είναι να πουλήσει σχεδόν τα πάντα και μάλιστα άμεσα.

Euro2day

1 σχόλιο:

ΕΩΣΦΟΡΟΣ ΧΡΥΣΑΥΓΟΣ είπε...

εναλλακτικα μπορει να κανει επανασταση το προλεταριατο και να ερθει ο κομουνισμος ετσι ολοι θα μπουμε στο γλυκο δημοσιο θα καθομαστε θα ειναι ολα δωρεαν θα περνουμε 500€ θα διωξουμε τα βρωμερα ξενα κεφαλαια θα κρατικοποιησουμε τις επιχειρησεις θα κλεισουμε τα συνορα θα εχουμε δελτιο για τα παντα (και τα κοαλα) θα φυγουμε απο ΕΕ και ΝΑΤΟ (το ιδιο συνδικατο) και θα ησυχασουμε
το σεναριο αυτο μου ειναι πιο ευχαριστο