21.3.06

Μάλλον επιδεικνύουμε οπίσθια...

Ο χαρακτηρισμός της ενδεχόμενης επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ως "αιτία πολέμου" και η ζωτική σημασία της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην Κύπρο, είναι δύο από τα σημεία της νέας αναθεωρημένης μορφής του δόγματος εθνικής ασφάλειας, που ετοίμασε το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και τέθηκε σε ισχύ μετά από την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρει σε σημερινό της πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».

Τέλος, έμμεσα ελληνοτουρκική διάσταση έχει ενδεχομένως και το σημείο εκείνο του δόγματος, όπου αναφέρεται ότι «η θρησκευτική εκπαίδευση θα εξακολουθήσει να είναι δημόσια». Το ίδιο πράγμα αναφέρεται και στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν από μερικές μέρες στην τουρκική εθνοσυνέλευση για την αλλαγή του νόμου περί ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η διάταξη αυτή στο νομοσχέδιο, ερμηνεύτηκε πριν από μερικές μέρες στον τουρκικό Τύπο ως «τέρμα οι συζητήσεις για Θεολογική Σχολή Χάλκης».

Αντί σχολίων παραθέτουμε ένα περιστατικό από την διαπραγμάτευση στη Λωζάννη, όπου ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε ως σύμβουλό του έναν πανέξυπνο και αθυρόστομο Κωνσταντινουπολίτη, ο οποίος του υπέδειξε: «Οταν έχεις να κάμεις με Τούρκους, μία είναι η συνταγή: Αν τους επιδείξεις τον ανδρισμό σου, θα σου προσφέρουν τα οπίσθιά τους. Αν τους προτάξεις τα οπίσθιά σου, θα σου δείξουν τον ανδρισμό τους».

1 σχόλιο:

ΕΩΣΦΟΡΟΣ ΧΡΥΣΑΥΓΟΣ είπε...

Οταν ελεγα οτι ειναι απαραιτητο να ειμαστε επιθετικοι στην εξωτερικη πολιτικη (περα απο εθνικιστικες εξαρσεις) εννοουσα αυτο ακριβως.
Οταν απαιτουμε τα δικα μας και παραπανω υπαρχει περιθωριο στις διαπραγματευσεις να παρουμε κατι σημαντικο, οταν δεν διεκδικουμε ουτε τα δικα μας τι θα παρουμε...
Η επιθετικοτητα ειναι δειγμα ζωντανιας και υγειας και αυτο συνεπαγεται απαιτηση για παραπανω σε καθε τομεα ζωης και προσπαθειας επικρατησης και αναδειξης σε καθε τομεα
δραστηριοτητας.
Βεβαια σε αυτο ουτε ο κομουνισμος ουτε ο χριστιανισμος ουτε ο καπιταλισμος μπορουν να δωσουν λυση γιατι τα δυο πρωτα μιλουν για μια αρρωστη ισοτητα παθητικοτητα κτλ (ειδαμε τι επαθαν οι ρωσοι) και ο εβραικος καπιταλισμος φυσικα λογω του μισους του για τον ελληνισμο δεν προκειται να βοηθησει.
Μια δικτατορια με βαση τον γνησιο ελληνισμο την λογικη, αληθεια και ελευθερια θα δωσει λυση στο τελμα που βρισκεται η χωρα