28.7.06

Allons enfants d' Emporiki...

Τελικά φαίνεται ότι ο νέος ιδιοκτήτης της Emporiki Bank (άκλιτο, ξένη λέξη) θα είναι η καημένη η Credit Agricole. Τη λέω "καημένη", διότι, όπως περιέγραψα και σε άλλο άρθρο, ψώνισε από σβέρκο! Στην τελευταία πράξη του δράματος "Emporiki" διαδραματίζονται τα εξής:
  • Οι εργαζόμενοι ξεκινούν 48ωρη απεργία με αίτημα "να μην αλλάξει ο δημόσιος χαρακτήρας της Τράπεζας". Να συνεχίσουν να δουλεύουν σε δημοσιοϋπαλληλικό στυλ, να συμπεριφέρονται στους πελάτες ως φεουδάρχες προς υποτελείς, με λίγα λόγια να συνεχίσουν να επιπλέουν μακαρίως ως νούφαρα σε βούρκο.
  • Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι "η Κυβέρνηση ξεπουλάει την Τράπεζα σε ξένα συμφέροντα, στα οποία είναι υπόδουλη", ξεχνάει όμως, σε μια κρίση επιλεκτικής αμνησίας, ότι η ίδια (η σημερινή αντιπολίτευση) ως Κυβέρνηση είχε επιλέξει την Credit Agricole ως "στρατηγικό εταίρο", δίνοντάς της το 10% της Emporiki (άκλιτο, ξένη λέξη), χαρακτηρίζοντάς το τότε ως "μεγάλη επένδυση που αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη των ξένων στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της".
  • Ο κ. Αλογοσκούφης δηλώνει ότι η πώληση της Emporiki είναι μια "μεγάλη επένδυση που αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη των ξένων στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της" (τι μου θυμίζει;), ενώ όταν πριν λίγα χρόνια η τότε Κυβέρνηση (και σημερινή αντιπολίτευση) πούλαγε μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωνε το ιστορικό "ξεπουλάνε τα ασημικά του σπιτιού".
  • Η Credit Agricole (η καημένη) προτίθεται να επενδύσει ένα σκασμό λεφτά (αξιολογεί την Emporiki 3,3 δις ευρώ!), νομίζοντας ότι επενδύει σε μια σοβαρή χώρα, σε μια σοβαρή επιχείρηση, κλπ. Πολύ σύντομα βέβαια θα τραβάει τα μαλλιά της με αυτά που θα βρει σε αυτό το μπ@&#*%^ο, όπως τα τράβαγαν και πολλοί προκάτοχοί της "ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα". Να θυμίσω τους Κορεάτες που ψώνισαν την Τράπεζα Αθηνών και βρήκαν τόσα θαλασσοδάνεια που έψαχναν απεγνωσμένα από την πρώτη μέρα να την πουλήσουν (για να μην πω για τα διαιτητικά δικαστήρια του Λονδίνου που τραβιόνταν...). Ή τους άλλους Γάλλους που ψώνισαν τη Geniki Bank (άλλο σπουδαίο "μαγαζί") από τον Ελληνικό Στρατό και μετά βρήκαν στρατιές αργόσχολων, ταξιαρχίες χαραμοφάηδων και πελάγη επισφαλειών και για να μην παραδεχτούν ότι έκαναν λάθος επένδυση... συνεχίζουν το συμμάζεμα (τρίτη χρονιά με ζημιές το 2006, λόγω διαγραφής θαλασσοδανείων).
Τελικά, όλο και κάποιο βλάκα ξένο βρίσκουμε να επενδύσει στην Ελλάδα... Τους λυπάμαι τους καημένους. Αλλά περισσότερο λυπάμαι τους καημένους τους υπαλλήλους που θα τους πούνε να δουλέψουν, τώρα πίσω-πίσω... Μην το βάζετε κάτω παιδιά! Αράξτε! Αντίσταση στους βρωμο-Γάλλους επενδυτές! Allons enfants d' Emporiki!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: