12.7.06

Μεγαλώνει η οικογένεια - μας περνάνε περισσότεροι...

Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε σήμερα την είσοδο της Σλοβενίας στη ζώνη του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2007 (και προσεχώς της Κύπρου και της Εσθονίας από την 1η Ιανουαρίου 2008).

Σλοβένικα ευρώ (όπως αυτό επάνω) θα κυκλοφορήσουν λοιπόν από τη μικρή αυτή χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβίας, που απέκτησε την ανεξαρτησία της μόλις το 1991 και μπήκε στην ΕΕ το 2004.

Με ρυθμό ανάπτυξης 4,2% το 2004, συμμαζεμένα δημόσια οικονομικά, χαμηλό πληθωρισμό, ποιοτικό χειμερινό τουρισμό, κατά κεφαλήν εισόδημα ήδη υψηλότερο από το ελληνικό, η μικρή ορεινή αυτή χώρα σύντομα θα συγκαταλέγεται σε αυτές που μας έχουν προσπεράσει...

2 σχόλια:

S G είπε...

οχι οτι δεν συμφωνω με το νοημα της γκρινιας σου, αλλα μην το παρακανουμε: η Σλοβενια δεν μας εχει ξεπερασει σε ΑΕΠ κ.κ. (ακομα)

european είπε...

Χμ, δεν ξέρω αν έχεις δίκιο... Ίσως κοιτάμε άλλη χρονιά, ίσως εσύ GDP και εγώ GDP (PPP)... εν πάση περιπτώσει, τα στοιχεία που βρήκα (2004) για GDP (PPP) per capita είναι 20.450 USD για τη Σλοβενία και 19.563 USD για την Ελλάδα.

Ίσως αυτό να ξαναάλλαξε, δεν ξέρω. Σε κάθε περίπτωση δεν μας περιποιεί τιμή, νομίζω, να συγκρινόμαστε ευθέως με κομμάτι της πρώην Γιουγκοσλαβίας που έγινε κράτος πριν 15 χρόνια και μέλος της ΕΕ πριν... 2!!

(Για να μη βάλω στο συλλογισμό μου τι κοινοτικό χρήμα εισέρρευσε σε μας τα τελευταία 25 χρόνια...)