2.12.08

Φορολογική συνείδηση

Είδα σήμερα την καταχώριση αυτή στις εφημερίδες και έμαθα νέα πράγματα για την Ελλάδα μας, που δεν τα είχα συνειδητοποιήσει.

Καταρχήν, έχουμε αποκτήσει πλέον, λέει, οικολογική συνείδηση. Με είχε ξανααπασχολήσει η οικολογική μας συνείδηση, βλέποντας τους κάδους ανακύκλωσης γεμάτους σακούλες με κάθε είδους σκουπίδια και σκέφτηκα τότε ότι η οικολογική μας συνείδηση βρίσκεται όντως στα επίπεδα των κατοίκων της υποσαχάριας Αφρικής. Μετά έμαθα ότι και από τους 1,2 τόνους σκουπίδια που βάζουμε σωστά στους κάδους ανακύκλωσης, μόνο το 1/4 ανακυκλώνεται, γιατί για τα υπόλοιπα δεν υπάρχει η υποδομή. Τα υπόλοιπα, δηλαδή, που όσοι από εμάς ασχολήθηκαν να διαχωρίσουν, να φυλάξουν σε διαφορετικό μέρος, να πετάξουν σε άλλο κάδο, τα πήρε το οικολογικό μας κράτος και τα πέταξε στη χωματερή! Τέλος, σε υψηλό επίπεδο, το κράτος μας είναι άκρως οικολογικό. Είχα ξαναγράψει για τις ντηζελογεννήτριες στη Ρόδο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην Κρήτη. Η (ηλιόλουστη) Γερμανία έχει γεμίσει φωτοβολταϊκά, και εμείς ασχολούμαστε την τελευταία τετραετία για το εάν ο ιδιώτης που θα εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στην ταράτσα του θα πρέπει να θεωρείται επιτηδευματίας και να κρατάει βιβλία γ' κατηγορίας, με αποτέλεσμα οι παχιές κουβέντες να εξακολουθούν να είναι περισσότερες από τα φωτοβολταϊκά πάνελ που έχουν εγκατασταθεί.

Ας το πάρουμε λοιπόν ως δεδομένο αυτό που λέει η διαφήμιση: αποκτήσαμε οικολογική συνείδηση! Και πρέπει τώρα, λέει, με τον ίδιο τρόπο να αποκτήσουμε και φορολογική συνείδηση.

Πρέπει λοιπόν, κάθε φορά που έρχεται ηλεκτρολόγος ή υδραυλικός να του ζητάμε απόδειξη, για να πληρώσει και αυτός φόρο. Δεν πειράζει που θα μας ζητήσει περισσότερα χρήματα αν μας κόψει απόδειξη, εμείς πρέπει να του τα δώσουμε, καθώς θα ακούμε μόνο τη φορολογική μας συνείδηση. Πρέπει επίσης άμεσα να δηλώνουμε και το τελευταίο λεπτό που εισπράττουμε. Δεν πειράζει που όταν έρθει φορολογικός έλεγχος και σου βρει ένα κόμμα λάθος θα σου ζητήσει 2.000 ευρώ, τα οποία θα τα «κλείσεις» με ένα χιλιάρικο μπαξίσι. Εξάλλου η νέα διακυβέρνηση τα εξαφάνισε αυτά τα φαινόμενα. «Σεμνά και ταπεινά». Μόλις πρόσφατα έμαθα ότι ήρθε φορολογικός έλεγχος σε κοινοπραξία φίλου μου, από τον οποίο έλεγχο οι φοροελεγκτές έφυγαν πλουσιότεροι κατά 15.000 ευρώ.

Δεν πειράζουν όλα αυτά. Εμείς πρέπει να έχουμε φορολογική συνείδηση. Διότι ξέρουμε ότι αυτά που πληρώνουμε πάνε σε καλό σκοπό: έχουμε καλά δημόσια σχολεία και δεν χρειάζεται να στείλουμε τα παιδιά μας ούτε σε ιδιωτικά, ούτε σε φροντιστήρια. Άμα αρρωστήσουμε, θα πάμε στο ΕΣΥ, άσχετα που όταν αρρώστησε ο ιδρυτής του, πήγε στο Χέρφιλντ. Αν θέλουμε να πάμε ταξιδάκι μέχρι την Πάτρα, θα έχουμε στη διάθεσή μας αυτοκινητόδρομο υψηλών προδιαγραφών, στον οποίο έχουμε 50% πιθανότητες να φτάσουμε αλώβητοι στον προορισμό μας, άσχετα που τον πληρώνουμε 40 χρόνια. Τέλος, έχουμε τόσα καθημερινά παραδείγματα χρηστής διαχείρισης των χρημάτων που προέρχονται από τους φόρους μας (Ζαχόπουλοι, Βατοπέδια, κλπ), που είμαστε εντελώς σίγουροι ότι οι φόροι που θα πληρώσουμε θα πιάσουν τόπο.

Το να αποκτήσουμε φορολογική συνείδηση, λοιπόν, είναι εκ των ων ουκ άνευ. Για το λόγο αυτό συνεστήθη, λέει, και Εθνικό Συμβούλιο για τη φοροδιαφυγή. Πολύ σωστό μέτρο. Προτείνω να βάλουν πρόεδρό του το Γιώργο Βουλγαράκη με την offshore εταιρία του...

Δεν υπάρχουν σχόλια: