20.6.06

Είμαστε "κοινωνία της πληροφορίας"!

«Ψηφιακά αναλφάβητοι» είναι οι Ελληνες σε σχέση με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης των 25, αφού το 65% του πληθυσμού ηλικίας μεταξύ 16 και 74 ετών δεν έχει καμία γνώση της Πληροφορικής και της γενικότερης χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που περιέχονται σε σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις σχέσεις των Ευρωπαίων πολιτών με την Πληροφορική το 2005.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, το 37% των Ευρωπαίων ηλικίας μεταξύ 16 και 74 ετών, δηλώνει πως δεν έχει καμία σχέση με την Πληροφορική και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Το μεγαλύτερο ποσοστό παρατηρείται στην Ελλάδα (65%) και ακολουθεί η Ιταλία (59%). Από την άλλη πλευρά, οι πλέον εξοικειωμένοι πολίτες με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι οι Δανοί όπου μόνο το 10% δηλώνει «ψηφιακά αναλφάβητο». Ακολουθούν οι Σουηδοί (11%).

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εξαιρετικά μεγάλο είναι και το ποσοστό των νέων ανθρώπων που δηλώνουν ότι δεν έχουν σχέση με ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Συγκεκριμένα οι Ελληνες ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών που δηλώνουν άσχετοι με την Πληροφορική, αντιστοιχούν στο 32% του πληθυσμού, ενώ ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι 10%. Αντίστοιχα στις ηλικίες μεταξύ 25 και 54 ετών, το 59% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με την Πληροφορική, ενώ ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος είναι στο 29%.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα ποσοστά των Ελλήνων αποφοίτων πανεπιστημίων καθώς και φοιτητών που δηλώνουν άσχετοι με την Πληροφορική. Συγκεκριμένα το 19% των Ελλήνων φοιτητών δηλώνει πως δεν έχει καμία γνώση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, έναντι 4% που είναι ο αντίστοιχος μέσος κοινοτικός όρος.

Όσον αφορά τους πτυχιούχους πανεπιστημίων, το 23% δηλώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με την Πληροφορική, έναντι 11% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος.

Με τις υγείες μας...

1 σχόλιο:

ΕΩΣΦΟΡΟΣ ΧΡΥΣΑΥΓΟΣ είπε...

αρχισαμαν παλι τα στατιστικα και οι ευρωπαιοι τοσο και εμεις τοσο να σου δωκω τη σαχαρα να με δωκεις το σοεζ κτλ
αντε και δεν εχουμε Η/Υ και τι εγινε και αμα ειχαμαν δηλαδης τι θα γενονταν
θα πιναμε καφε φθηνοτερα η' θα φθηνενε η βετζινα και τα οπωροκηπευτικα
οπερ σημαινει μια αλλη
οποιος θελει περνει δεν τον εμποδαει κανεις δημοκρατια εχομε οπου θελει σπαταλισκει εκαστος τον παρα του ο ευρωπαιος στα κομπιουτερ ημεις σε ετερα αντικειμενα
γουστα
σαματις οι αρχαιοι ημων προγονοι που δεν ειχαν δεν επροκεψαν εις ολας τας επιστημας...