5.5.06

Καπιταλισμός αλα ελληνικά!

Δεν ξέρω αν κατανοείτε πώς λειτουργεί ο "κρατικός καπιταλισμός" στην Ελλάδα. Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω με βάση αυτή τη σημερινή είδηση:

Η ΕΡΤ ΑΕ είναι μια ανώνυμη εταιρία με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο, δηλαδή όλους μας. Εκτός του ότι είμαστε μέτοχοι, πληρώνουμε €4,24 μηνιαίως ανά λογαριασμό της ΔΕΗ (αυξήθηκε πρόσφατα κατά 30%, από €3,24). Αυτή η υποχρεωτική εισφορά, πέραν του ότι δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα (πληρώνεις, βλέπεις-δε βλέπεις ΕΡΤ), πέραν και του ότι νοθεύει τον ελεύθερο ανταγωνισμό (αφού τα ιδιωτικά κανάλια πρέπει να λειτουργήσουν και να ανταγωνιστούν χωρίς αυτό το έσοδο), πέραν και του ότι δε μας απαλλάσσει από τις παρεμβαλλόμενες διαφημίσεις (αφού υπάρχουν και στην ΕΡΤ), αυτή λοιπόν η υποχρεωτική εισφορά συνιστά έσοδο περίπου €300 εκ. για την ΕΡΤ, σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Εξ αυτών λοιπόν των εσόδων η ΕΡΤ ΑΕ προσφέρει €14,5 εκ. στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, μια αθλητική ανώνυμη εταιρία, για την κάλυψη των αγώνων του, με τον επόμενο ανταγωνιστή (Alpha TV) να προσφέρει €5,8 εκ. Η δε ΠΑΕ Ολυμπιακός ελέγχεται μετοχικά από τον γνωστό κ. Κόκκαλη, του οποίου η εταιρία Intracom είναι ο βασικός προμηθευτής του ΟΤΕ, η εταιρία Intralot βασικός προμηθευτής του ΟΠΑΠ, κοκ.

Δεν ξέρω αν βοήθησα να καταλάβετε...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως ήσασταν απόλυτα ξεκάθαρος στο παράδειγμα σας. Αν και μακριά, γέλασα πολύ και στενοχωρήθηκα. Παρ όλα αυτά, θα ήθελα να συνυπολογίσετε πως
η μικρή εισφορά στην ΕΡΤ, τροφοδοτεί επίσης και ένα σωρό άλλους μηχανισμούς, τελικά κρατικών επιχορηγήσεων για την προώθηση γενικότερα του πολιτισμού στην Ελλάδα (Κέντρο κινηματογράφου, διαγωνισμοί κτλ.) .Από το αμελητέο αυτό ποσό ίσως και ένα μέρος του να πηγαίνει σε «εταιρικά κανάλια» και βελούδινες τσέπες, αλλά δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα (απόλυτος υλισμός ; )
Επίσης, προτιμώ εκ της εμπειρίας μου τις κρατικές επιχορηγήσεις έναντι των ιδιωτικών, μιας και μια Τέχνη "ιδιωτικά" επιδοτούμενη στερεί την απαραίτητη ελευθερία από τον καλλιτέχνη μιας και εξισώνεται με τον όρο επένδυση.
Το σαφές μου ανάλογο, ανακλάται και επιβεβαιώνεται στο κατά κοινή ομολογία υψηλό επίπεδο της κρατικής τηλεόρασης της χώρας μας έναντι του αντίστοιχου της ιδιωτικής κερδολαγνούσας πρωτοβουλίας.

european είπε...

Καλά όλα αυτά τα θεωρητικά για την κρατική επιχορήγηση, αλλά αν δείτε στην πράξη τι γίνεται, με εταιρίες παραγωγής, "καλλιτέχνες", δημοσιογράφους μετακινούμενους ανά την υφήλιο ξοδεύοντας αμύθητα ποσά, νομίζω ότι είναι προτιμότερο να καταργήσουμε εντελώς αυτά τα κομμουνιστικού τύπου καρκινώματα, τα οποία όλοι εμείς οι προλετάριοι τα πληρώνουμε υποχρεωτικά, και στα οποία όσοι πρόλαβαν και μπήκαν περνάνε "ζωή και κότα"! Δε σας θυμίζει ΕΣΣΔ;;