4.5.06

The Mall Athens - Μέρος δεύτερο

Την ιστορία του Mall θα τη διαβάσατε ίσως. Η συνέχεια του νεοελληνικού αυτού σήριαλ έχει ως εξής:

Το κακό έγινε, μπορεί όμως να αποφευχθεί σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον, εφόσον υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας κ. Παν. Πικραμμένου, κατά τη σημερινή συζήτηση στο ΣτΕ (Ε΄ Τμήμα) της υπόθεσης του εμπορικού κέντρου “The Μall”, κατά της ανέγερσης του οποίου έχουν προσφύγει κάτοικοι της περιοχής.

Σημειώνεται ότι το εμπορικό αυτό κέντρο συγκαταλέγεται στα μεταολυμπιακά έργα και έγινε απευθείας με τον νόμο 3207/2003, ο οποίος παρέχει τη δυνατότητα να τροποποιούνται πολεοδομικά σχέδια και να ανεγείρονται κτίρια, χωρίς να προβλέπεται η έκδοση οικοδομικών αδειών. Οι μελέτες και τα σχέδια των κτιρίων, που ανεγείρονται σύμφωνα με τις διατάξεις του προαναφερθέντος νόμου, υποβάλλονται στη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών.

Όπως τονίζεται, στο ΣτΕ δεν μπορεί να προσβληθεί ευθέως νόμος, αλλά μόνον αποφάσεις υπουργών, νομαρχών κ.λ., που εκδόθηκαν σε εφαρμογή νόμου.

Το ζήτημα που απασχόλησε το ΣτΕ ήταν αν είναι συνταγματικά ανεκτή η χορήγηση πολεοδομικών σχεδίων και η χορήγηση οικοδομικών αδειών με νόμο, χωρίς την έκδοση υπουργικής απόφασης, που θα προβλέπει την έκδοση μελέτης περιβαλλοντικών όρων και επιπτώσεων, χωρίς να χρειάζεται η έκδοση οικοδομικής άδειας. Κατά τον εισηγητή, οι ισχυρισμοί των κατοίκων είναι βάσιμοι, αλλά η ανέγερση του εμπορικού κέντρου έγινε με τον προολυμπιακό νόμο, παρά το γεγονός ότι θίγονται ατομικά δικαιώματα, που προστατεύονται από το Σύνταγμα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Πικραμμένος, πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση, που θα προβλέπει την έκδοση υπουργικών αποφάσεων, ώστε οι νόμοι να καθίστανται ανενεργοί, αν δεν εκδίδονται οι προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις, ώστε τα δικαστήρια να μπορούν να ελέγχουν και τις αποφάσεις, αλλά και τους νόμους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι λε ρε Πικραμένε? Σοβαρά?
Ε τότε, ας αρχίσει ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του κι όποιον πάρει ο χάρος. Ο,τι γίνει θά'χει γίνει, και αφού το παρελθόν παρόν δε γίνεται, δε γαμείς! Ας σταυροκοπηθούν οι μή παθόντες, και αύριο μέρα είναι. Γιούρια ξανά και τανάπαλιν.
...
Έχω απλοποιήσει επικινδύνως τα πράγματα στο μυαλό μου, ή δεν υφίσταται Σύνταγμα της Ελλάδος στην παρούσα? Ένας πολίτης καταπατά το Σύνταγμα και εξαπατά το Δημόσιο - στιγμιαία βρε παιδί μου σκάλωσε ο άνθρωπος, δε γούσταρε και το'κανε - και η επίσημη αντιπροσώπευση όλων μας, η Βουλή, 'συνηγορεί' στο σκάλωμα, η δικαστική αρχή σε όλο της το εύρος 'επιβραβεύει' την καταπάτηση, κι εγώ μένω μαλάκας με ένα τεράστιο "?" για κεφάλι:
1. οι υπόλοιποι εμείς που δε 'φάγαμε' - γιατί αν τρώγαμε θα 'κοιμόμασταν' δικαίως - τελούμε υπό τι?
α. Χούντα Λάτση/Βενιζέλου/Λαλιώτη/Σημίτη/Καραμανλή?
β. Σύνταγμα The Mall Athens?
γ. Υπάρχουν κανόνες στο νέο αυτό καθεστώς? Συντάχθηκαν-συντάσσονται-θα συνταχθούν? Αδημονώ να παίξω κι εγώ σ'αυτό το παιχνίδι αλλά δεν έχω καμμία πληροφόρηση
δ. Προκυρήχθηκε διαγωνισμός για το προσωνύμιο-τίτλο του νέου Συντάγματος? Αλήθεια, η WIND (γνωστή κινητή τηλεφωνία) έκανε προσφορά? (...αυτοί, απ'ότι έχω ακούσει, αν δεν πλειο/μειοδοτήσουν προσφέρουν ό,τι και οι άλλοι)
2. Ο Λάτσης τι είναι? Έλληνας πολίτης? Εθνικός Ευεργέτης?
Straight? Gay? Αγαπημένο του χρώμα? Αγαπημένο φαγητό?... Μείζον ζήτημα τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτού του όντος προκειμένου για επανάληψη της άσκησης της 'ηγετικής' αφ'ενός, αφ'ετέρου να γνωρίζω κάτι παραπάνω γι'αυτόν που με πήρε από κώλο και δεν έβγαλα ΚΙΧ. Ούτε βγάζω δηλαδή, αν και δε θέλω να επαναληφθεί.

Ελπίζω τελικά χάρη στον Δορίλαο και την υπόλοιπη παρέα τού Αμαρουσίου (διατελώ μεθ' υπολήψεως) να του κοστίσω κάτι παραπάνω του πούστη (παρθενία γαρ).


Υ.Γ.1 Αυτό το μαλακομπούκωμα ο Τζανίκος, τόσο γάτος είναι ή έπρεπε να υπάρχει στη φιέστα ένας "λαγός" έτοιμος να γίνει καγκελωτός σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά?
Αν είναι γάτος πάντως να πάει για πρωθυπουργός. Εγώ θα τον ψηφίσω. Είναι να μη σου πάρουν την παρθενιά...

Υ.Γ.2 Αλήθεια, γιατί τέτοιος ύπνος βαρύς? Γιατί τέτοια εγκεφαλική ατροφία? Πως γίνεται η επανάσταση ρε παιδιά? Πού είναι οι πνευματικοί μας ηγέτες? ...Χαχαχαχα. Καλό! Ξέρω ακόμα ένα με τον Τοτό.