31.5.06

Επιτέλους κάποιος φραγμός!

Με μια ιστορική απόφασή του το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων αποφάσισε χθες ότι ήταν παράνομη η συμφωνία της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ, με την οποία οι ΗΠΑ αποκτούσαν πρόσβαση στα αρχεία με τα προσωπικά δεδομένα των επιβατών αεροπορικών πτήσεων που προέρχονται από την ΕΕ.

Τελικά ευτυχώς υπάρχουν ακόμα κάποιοι θεσμοί που λειτουργούν ανεξάρτητα και με αίσθηση δικαίου. Ίσως έτσι μπει κάποιος φραγμός και στους πολιτικούς που τα έχουν ξεπουλήσει όλα στους πέραν του Ατλαντικού!

Υπάρχει ελπίδα...

30.5.06

Πόθεν... αίσχος!

Δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να γράψω σήμερα για αυτόν τον κακοντυμένο και γλοιώδη Τηνιακό, τον Πρόεδρο του αριστερού απο-κόμματος με το σιδηροδρομικό τίτλο "Συνασπισμός της Αριστεράς, των κινημάτων, της οικολογίας και- ο,τι- ναναι- ακόμα- το- βάζουμε- στον- τίτλο- μας- δεν- έχουμε- πρόβλημα".

Αφού έκατσε σχεδόν 25 χρόνια στις Βρυξέλλες ως διορισμένος Ευρωβουλευτής (σύμφωνα με τον εκλεκτό ευρω-εκλογικό νόμο με τη λίστα που έχουμε υιοθετήσει ως χώρα), επέστρεψε στα πάτρια εδάφη και τα έβαλε με... τους "καρεκλοκένταυρους των Βρυξελλών". Παροιμιώδης ξεδιαντροπιά...

Εκτός αυτού, όπου γάμος και χαρά, όπου αναμπουμπούλα, διαδήλωση, διαμαρτυρία, ο Αλέκος μέσα! Και συμφωνεί συλλήβδην με όλα τα αιτήματα, είτε των εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας (να κρατικοποιηθεί η ΕΤΕ!), είτε του σωματείου ρακοσυλλεκτών (που μάλλον του παρέχει και υπηρεσίες ενδυματολογικού συμβούλου...), είτε οποιουδήποτε άλλου διαμαρτυρόμενου...

Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος του λαού, ο αυτοδημιούργητος, που καταλαβαίνει τον πόνο του εργάτη, του άνεργου και πασχίζει γι' αυτόν, σύμφωνα με τη δήλωση "πόθεν έσχες" (sic) του έχει, μεταξύ άλλων:

-Στα Δύο Χωριά Τήνου, σε οικόπεδο 353 τμ, οικία 254 τμ.
-Στην Παραλία Λιμανιού Τήνου, εξ αδιαιρέτου το 8,3% ξενοδοχείου 1.293 τμ σε έκταση 474 τμ.
-Στην Καζανόβα Τήνου, οικόπεδο 153 τμ.
-Μαζί με τη σύζυγό του, αγροτεμάχιο στον Πανέθυμο Χανίων έκτασης 5.000 τμ.
-Μαζί με τη σύζυγό του, αγροτεμάχιο 6.000 μέτρων στο Σαρακύνηγο Χανίων.
-Επίσης με τη σύζυγό του, οικόπεδο 598 τμ στα Δύο Χωριά Τήνου.
-Στα Χανιά, μία οικία 180 τμ.
-Στην Αθήνα, ένα διαμέρισμα 84 τμ.
-Στον Πλατανιά Χανίων μία εξοχική κατοικία (25% πλήρης, 25% ψιλή κυριότητα) 150 τμ.
-Στα Χανιά δύο αγροτεμάχια 11,8 στρ.
-Στις Βρυξέλλες, ένα διαμέρισμα 60 τμ.
-510 μετοχές Alpha Bank
- 1.750 μετοχές Βιοχάλκο
- 195 μετοχές Εμπορικής Τράπεζας
- 600 μετοχές Επιχειρήσεων Αττικής
- 3.730 μετοχές Minoan Lines
- 320 μετοχές Τιτάν.
- Kαταθέσεις 217.900 ευρώ στην ΕΤΕ και 208.800 ευρώ στην KBC
- Μαζί με τη σύζυγό του, τρία αυτοκίνητα (ετών 1990, 1995,2002).

Είναι οφθαλμοφανές ότι είναι κάτι σαν... τον μέσο Έλληνα. Είναι ένας από εμάς! Και φυσικά... σοσιαλιστής!

28.5.06

O tempora, o mores...

Καλά, θα μου πείτε δεν είναι πρώτη φορά που τα γεγονότα χρησιμοποιούνται από τους ισχυρούς κατά το δοκούν, ανάλογα με τα συμφέροντά τους σε κάθε εποχή...

Την εποχή του Σάχη, αμερικανικές εταιρίες παραγωγής πυρηνικών αντιδραστήρων, που ήθελαν να προωθήσουν το εμπόρευμά τους με μάλλον αντίθετη την κοινή γνώμη, δημοσίευαν ολοσέλιδες καταχωρήσεις στον τύπο (όπως η παραπάνω) με τις οποίες έφερναν ως υπόδειγμα την ενεργειακή πολιτική του Σάχη και τη στροφή του από το πετρέλαιο στην πυρηνική τεχνολογία!

Σήμερα, η πρόοδος του ίδιου ακριβώς κράτους στον ίδιο ακριβώς τομέα χρησιμοποιείται ως επιχείρημα χρήσης βίας από τις ΗΠΑ εναντίον του... Βρε πώς αλλάζουν έτσι οι καιροί;

24.5.06

Τηλεκάρτα, όπως... γάλα!

Σήμερα διαπίστωσα ότι η τηλεκάρτα, για κάποιο ανεξήγητο λόγο... λήγει!

Μάλιστα, καλά διαβάζετε! Όπως το γάλα, τα τυριά ή οι κονσέρβες, οι τηλεκάρτες πρέπει να "φαγωθούν" μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία. Μετά πλέον δεν γίνονται αποδεκτές από το καρτοτηλέφωνο...

Εδώ κάπου υπεισέρχεται η λογική και ρωτάει: Μα, γιατί; Σαπίζει μετά η τηλεκάρτα; είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία; Μπορεί να προκύψει πρόβλημα υποκλοπής της συνομιλίας αν τηλεφωνείς το 2006 με τηλεκάρτα του 2003;

Η απάντηση είναι μάλλον απλή: το "κύκλωμα ΟΤΕ" έχει εισπράξει ήδη τα λεφτά που πληρώσατε για να αγοράσετε την τηλεκάρτα. Και πρέπει να βρει έναν τρόπο να σας εξαναγκάσει να ξαναπληρώσετε, προκειμένου να συντηρηθεί η στρατιά των βολεμένων, αλλά καλοπληρωμένων, δημοσίων υπαλλήλων του.

Οπότε σου λέει: "Πάπαλα! Έληξεεεε!... Πάρε άλλη!"

Ωραίο τρόπο δε βρήκε;

19.5.06

19 Μαΐου

H 19η Μαΐου είναι η 139η ημέρα του έτους.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο μεταρρυθμιστής της Τουρκίας και δημιουργός του σημερινού τουρκικού κράτους. Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η προσωπικότητα αυτή δεν μας επηρέασε. Κάθε άλλο! Και μόνο ο ξεριζωμός του Μικρασιατικού Ελληνισμού αρκεί...

Αυτή τη μέρα όρισε το Ελληνικό Κοινοβούλιο, από το 1994, ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Δεν ξέρω αν αυτή η γενοκτονία, ή η άλλη των Αρμενίων, θα αναγνωριστούν ποτέ παγκοσμίως σαν αυτό που ήταν: συστηματικά σχέδια εθνοκάθαρσης, προκειμένου η πολυεθνική Οθωμανική Αυτοκρατορία να μετατραπεί στο εθνικά ομοιογενές σύγχρονο τουρκικό κράτος. Για κάποιο λόγο η Τουρκία αρνείται πεισματικά να κάνει αυτό που έκανε αντίστοιχα η Γερμανία, η οποία έχει αναγνωρίσει το Ολοκαύτωμα και έχει μετανιώσει συλλογικά για τη μαύρη εκείνη περίοδο της Ιστορίας της. Η Τουρκία αρνείται με έναν πολύ περίεργο τρόπο, ανάμικτο με πληγωμένη περηφάνια, ενοχή, πείσμα και διάφορα συμπλέγματα: ενεργεί σαν εκείνο τον ενήλικα που ενώ τον θεωρείς σοβαρό και ώριμο, εντούτοις διαπιστώνεις ξαφνικά ότι αρνείται με οργή και ένταση το γεγονός ότι όταν ήταν στο Δημοτικό είχε ρίξει φόλα στο σκύλο του γείτονα!

Σήμερα είναι αργία στην Τουρκία. Δεν ξέρω αν οι σημερινοί Τούρκοι νιώθουν κάτι για τη μέρα αυτή, ή έχει ξεφτίσει με τον ίδιο τρόπο που ξέφτισαν και "παρ'ημίν" οι εθνικές επέτειοι. Δεν ξέρω αν κάθονται να σκεφτούν τι ήταν ο Κεμάλ, τι γιορτάζουν και τι εφαρμογή μπορεί αυτή η γιορτή να έχει στη σημερινή εποχή. Μπορεί να μη σκέφτονται τίποτε, να χαίρονται απλά που φέτος έπεσε Παρασκευή (ωραίο τριήμερο, μέσα Μαΐου) και να έχουν βγει στις εξοχές, να ξεφύγουν και αυτοί από την καθημερινότητά τους.

Εκεί στην εξοχή, στο Τσανάκαλε, πέτυχα πριν λίγο τον Ismet, φίλο και συμφοιτητή μου. Του τηλεφώνησα για τα γενέθλιά του. Γεννήθηκε 87 χρόνια μετά τον Κεμάλ. Ζει μια συνηθισμένη ζωή, σαν τη δική μας, κατοικεί σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης, δουλεύει σε μεγάλη εταιρία τηλεπικοινωνιών, είναι αριστερός, άθεος (αν και στην Ανάσταση των Ορθοδόξων πάει στη Ρουμάνικη Εκκλησία), τιμά τον Κεμάλ και δε δέχεται καμιά γενοκτονία...

Πολύ μπερδεμένη η 19η Μαΐου...

18.5.06

Η ανασφαλής γενιά των 1000 ευρώ...

Είναι κάτι σαν αποτύπωση αυτού που καθημερινά ζούμε σε κείμενο. Μιλάω για το άρθρο της "Καθημερινής" της περασμένης Κυριακής 14 Μαΐου, από όπου αντιγράφω:

Στην Iταλία, την Iσπανία, τη Γαλλία και βέβαια την Eλλάδα, τα πτυχία, η όρεξη για δουλειά, οι ξένες γλώσσες δεν φέρνουν τα λεφτά. Eνώ είναι απαραίτητα για την κάλυψη περιζήτητων θέσεων εργασίας, στο τέλος του μήνα «αξιολογούνται» συχνά με μισθούς πολύ χαμηλότερους των 1.000 ευρώ. Γιατροί, καθηγητές, μηχανικοί, δικηγόροι, αλλά και διαφημιστές, γύρω στα τριάντα, δεν έχουν να περιμένουν αξιόλογες μισθολογικές μεταβολές στα επόμενα χρόνια και επιχειρούν να νικήσουν την ανασφάλεια με «έξυπνες» αγορές, πιστωτικές κάρτες και δάνεια. (...)

Eνας νέος δικηγόρος στη χώρα μας, ο οποίος παρέχει νομικές υπηρεσίες σε κάποια εταιρεία δεν κερδίζει πάνω από 1.123 ευρώ μεικτά. Για να περάσει στο επόμενο κλιμάκιο, θα χρειαστούν πέντε χρόνια εργασίας, οπότε και θα κερδίζει 1.382 ευρώ μεικτά. Για τους δικηγόρους που εργάζονται σε δικηγορικά γραφεία, η ελάχιστη αμοιβή είναι 750 ευρώ τον μήνα (για συνεργάτη) και 450 ευρώ (για ασκούμενο). «Για ποια γενιά των 1.000 ευρώ μας λέτε; Tούμπες θα έκαναν εάν έβγαζαν τόσα οι νέοι δικηγόροι», είπε στην «K» χαρακτηριστικά στέλεχος του Δικηγορικού Συλλόγου Aθηνών. (...)

Una faccia una razza, ίδια προβλήματα. Oι νέοι της Mεσογείου αισθάνονται «αόρατοι», «υποτιμημένοι» και «overqualified» (με υπερβολικά προσόντα), λένε οι δημιουργοί της «Γενιάς των 1.000 ευρώ». Παρ’ όλα αυτά, κρεμούν τα πτυχία τους στον τοίχο και δουλεύουν σκληρά. Δεν είναι τυχαίο ότι το ποσοστό των Iταλών πάνω από 30 ετών που ζουν με τους γονείς τους εκτοξεύθηκε την τελευταία δεκαετία από το 15% στο 40%. Στη χώρα μας, αντίστοιχα, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το 68% των νέων έως 29 ετών εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από την πατρική στέγη.

Το ελληνικό watergate ίσως γίνει ταινία στο Hollywood

Σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Observer, το σκάνδαλο των υποκλοπών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα ίσως γίνει το θέμα ταινίας.

Μεταφράζω:

Αφού σφυροκόπησε την Αθήνα επί σχεδόν τέσσερις μήνες, η σκοτεινή υπόθεση δολοπλοκίας και κατασκοπίας στην οποία εμπλέκονται η Ελληνική κυβέρνηση και η εταιρία κινητής τηλεφωνίας Vodafone, μπαίνει τώρα στο στόχαστρο του Χόλυγουντ για να γίνει κινηματογραφική ταινία. Μια μεγάλη Αμερικάνικη εταιρία κινηματογράφου, έχει στείλει ανθρώπους της στην Ελληνική πρωτεύουσα για να δει αν το φιλμ μπορεί να γίνει στην χώρα και αν ενδιαφέρονται να εμπλακούν κάποιοι από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης.

Πώς σας φαίνεται σαν ιδέα; Εμένα μου άρεσε. Κυρίως διότι, μια και οι αμερικάνικες ταινίες έχουν μια ροπή προς τη "διασκευή" (το λέω ευγενικά), μπορεί να καταλήξει στην ταινία αυτή να εμφανίζεται μια σοβαρή ελληνική Κυβέρνηση, η οποία στο τέλος ξεδιαλύνει την υπόθεση, δεν μένει κανένα σκοτεινό σημείο στο σκάνδαλο, δικάζονται οι ένοχοι και αφαιρείται η άδεια λειτουργίας της εταιρίας Vodafone στην Ελλάδα...

Για ταινία επιστημονικής φαντασίας ακούγεται...

17.5.06

Κώδικας Da Vinci

Πραγματοποιήθηκε σήμερα ειδική προβολή της ταινίας "Κώδικας Da Vinci" σε περίπου 2.000 δημοσιογράφους, τα σχόλια των οποίων δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την υπερπαραγωγή αυτή της Sony Pictures, που στοίχισε 125 εκατομμύρια δολάρια.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως οι δημοσιογράφοι ξέσπασαν σε γέλια σε μια από τις πιο κρίσιμες σκηνές της ταινίας, όταν ο Λάνγκτον (Τομ Χανκς) αποκαλύπτει στην Σοφί (Οντρέ Τοτού) ότι η κοπέλα είναι απόγονος του Ιησού.

«Τίποτε δεν πάει καλά. Δεν έχει αγωνία, δεν είναι ρομαντική, δεν είναι διασκεδαστική» είπε χαρακτηριστικά ο Στίβεν Σάφερ από την Boston Herald.

Ιδιαίτερα καυστική είναι η κριτική της εφημερίδα Variety, που θεωρείται η Βίβλος του Χόλιγουντ. «Ένα βιβλίο που κόβει την ανάσα και πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα έγινε μια άχαρη και κακή ταινία» επισημαίνει ο κριτικός της εφημερίδας και συνεχίζει: «Ο σκηνοθέτης Ρον Χάουαρντ και ο σεναριογράφος Ακίνα Γκόλντσμαν συνωμότησαν, για να αφαιρέσουν κάθε στοιχείο μελοδράματος, δίνοντας στο κοινό μια ταινία φλύαρη, που δεν είναι βέβαια ανούσια, αλλά δεν αφήνει τίποτε στη φαντασία».

Η εφημερίδα προβλέπει την τεράστια εισπρακτική επιτυχία της ταινίας, αλλά επισημαίνει παράλληλα πως αν δεν υπήρχε το βιβλίο του Νταν Μπράουν, ένα σενάριο με την υπόθεση αυτή θα έμενε στα αζήτητα των στούντιο του Χόλιγουντ.

ΕΡΤ και χρηστή διαχείριση

Πόλεμος ανακοινώσεων και εξωδίκων μαίνεται πλέον μεταξύ της ΕΡΤ και των ανεξάρτητων παραγωγών. Λίγες μόνο ημέρες μετά τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν οι φορείς του οπτικοακουστικού χώρου με αφορμή -κατά κύριο λόγο- τον τρόπο ανάθεσης των παραγωγών της ΕΡΤ και την διαχείριση των δημόσιων κονδυλίων, η διοίκηση του φορέα προχώρησε σε εξώδικο προς τους παραγωγούς οι οποίοι χθες ανταπάντησαν με τη σειρά τους, με τον ίδιο τρόπο.

Γίνεται πλέον, νομίζω φανερό το που πάνε τα 300 εκατ. ευρώ που κάθε χρόνο πληρώνουμε μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ ως ανταποδοτική εισφορά οι δύσμοιροι φορολογούμενοι.

Πάντως για το θέμα της ΕΡΤ θα επανέλθω σύντομα με νεότερα, καθώς έχω καταθέσει σχετική αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα της "ανταποδοτικής εισφοράς", έχει ξεκινήσει σχετική προκαταρκτική έρευνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένονται εξελίξεις...

Εθνικός χορηγός!

Μπορεί να "μπαίνει μέσα" κατά εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, μπορεί να την πληρώνουμε όλοι οι φορολογούμενοι-μέτοχοί της, κάνει όμως σπουδαίο κοινωνικό έργο, πέραν του να βολεύει εκάστοτε ημετέρους: Χορηγεί τη διοργάνωση μεγάλου πάρτυ στην πλατεία Συντάγματος επί τη ευκαιρία του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, του οποίου είναι Εθνικός χορηγός!

Από την εκδήλωση αυτή πήραμε και την παραπάνω πρό(σ)κληση...

Δε νιώθετε εθνικά υπερήφανοι;;

16.5.06

Οι συγκρίσεις περιττεύουν...

Την εισαγωγή στο χρηματιστήριο του 25% του μετοχικού κεφαλαίου του τουρκικού εθνικού αερομεταφορέα THY (Turkish Airlines) ανακοίνωσε η υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων (OIB) της γείτονος, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή».

"Στο πλαίσιο της δημόσιας εγγραφής, η συγκέντρωση των ανοικτών προσφορών θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Μαΐου. Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο είναι προγραμματισμένη για τις 25 Μαΐου", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της OIB Μετίν Κιλτσί.

Το 24,8% του μετοχικού κεφαλαίου της THY έχει ήδη εισαχθεί στο χρηματιστήριο το 2004. Ο πρόεδρος της OIB υπαινίχθηκε επίσης ότι εξετάζεται η εισαγωγή, μελλοντικά, στο χρηματιστήριο επιπλέον 3,75% του μετοχικού κεφαλαίου του τουρκικού εθνικού αερομεταφορέα, εξέλιξη που θα φέρει το τουρκικό κράτος να ελέγχει μειοψηφικό πακέτο μετοχών (46,43%) στην THY.

Ο Μετίν Κιλτσί επιβεβαίωσε ότι η αεροπορική εταιρεία έχει θέσει ως στόχο το 2006, τη μεταφορά 20 εκατ. επιβατών και κύκλο εργασιών 3 δισ. δολ.

8.5.06

Στρουθοκαμηλισμοί...

Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της κ. Γκιουλ Καραχασάν για την υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης και αμέσως οι στρουθοκάμηλοι έχωσαν το κεφάλι στο χώμα.

Είναι Ελληνίδα-δεν είναι;
Είναι μουσουλμάνα. Τουρκάλα; Ελληνίδα; Πομάκος; Τουρκόγυφτος;
Θα πάει στην παρέλαση στις 25 Μαρτίου; Στη δοξολογία στην εκκλησία;
Έχει ελληνική συνείδηση; Μιλάει τουρκικά;

Τελικά τι μειονότητα έχουμε; Τουρκική ή μουσουλμανική; Έχουν όλοι οι Έλληνες δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι ή πάει ανάλογα με το θρήσκευμα ή πόσο κοντά στη γείτονα γεννήθηκαν; Δίνουμε συνδιοίκηση στη Θράκη; Μεγάλη κουβέντα!

Τελικά μήπως όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει και στρουθοκαμηλίζουμε; Έχουμε μια μειονότητα που ονομάζουμε μουσουλμανική ασχέτως αν μιλάνε τουρκικά, διδάσκονται τουρκικά στα σχολεία, ή έχουν τουρκική συνείδηση; Υπάρχει πλέον αυτός ο όρος - θρησκευτική μειονότητα;

Μάλλον ξέρουμε ότι η μειονότητα είναι τουρκική και πομακική, την ονομάζουμε μουσουλμανική για να χώσουμε το κεφάλι στο χώμα, να μην πολυασχοληθούμε, να ξορκίσουμε τον κίνδυνο, αλλά όταν έρθει η ώρα να πει ο μειονοτικός: "Είμαι Έλληνας πολίτης, κατεβαίνω υποψήφιος!", τότε βγάζουμε το κεφάλι από το χώμα και φωνάζουμε ΟΧΙ ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ, ψιθυρίζοντάς του στο αυτί: "Είσαι Τ-Ο-Υ-Ρ-Κ-Ο-Σ, κάνε την πάπια (κι εγώ τη στρουθοκάμηλο!)"

5.5.06

Καπιταλισμός αλα ελληνικά - μέρος δεύτερο

Η Εθνική Τράπεζα ανήκει σε εκείνη την, ελληνικής επινόησης, συνομοταξία εταιριών, η οποία βρίσκεται κάπου στην "γκρίζα ζώνη" μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με αποτέλεσμα ο καθένας να τη θεωρεί δημόσια υπηρεσία ή ιδιωτική εταιρία κατά το δοκούν. Έτσι προκύπτουν τα εξής τραγελαφικά:

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αράπογλου διατείνεται όπου βρεθεί και όπου σταθεί ότι διοικεί μια ιδιωτική εταιρία. Δέχτηκε βέβαια να διοριστεί σε αυτή την "ιδιωτική εταιρία" όχι από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, αλλά απευθείας από τον Υπουργό Οικονομικών, μετά τις βουλευτικές εκλογές, και αφού πέρασε από "ακρόαση" από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Όταν βέβαια η ίδια η επιτροπή των κάλεσε σε ακρόαση σχετικά με το θέμα της εξαγοράς τουρκικής Τράπεζας, αυτός αρνήθηκε, διότι "η Εθνική είναι ιδιωτική τράπεζα και ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Υπόκειται μόνο στον έλεγχο των μετόχων της και των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών", όπως έγραψε σε επιστολή του προς την επιτροπή. Άρα, να συμπεράνω εγώ, η επιτροπή είναι χρήσιμη μέχρι να μας διορίσει, μετά... μας εποπτεύουν άλλοι!

Σχετικά με την άρνηση του κ Αράπογλου να προσέλθει στην επιτροπή, ο κ. Χριστοδουλάκης, τέως Υπουργός Οικονομίας, ρωτούσε χθες από το βήμα της βουλής: "Από πότε έγινε ιδιωτική η Εθνική;". Στο παρελθόν βέβαια, ο ίδιος είχε δηλώσει (www.christodoulakis.gr):
- "Ολοκληρώθηκε η πλήρης αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας", 4ο Διεθνές Banking Forum, 8/12/2005
- "Το Δημόσιο κατέχει πλέον μόνο το 7,5% των μετοχών της Εθνικής", 27/1/2004
- Για το ναυάγιο της συγχώνευσης Εθνικής-Alpha: "Στην ελεύθερη αγορά δεν υπάρχουν αδιέξοδα", 18/1/2002
- Για το ίδιο ναυάγιο: "Τη συνένωση αυτή ούτε την επινόησα, ούτε την διέταξα, ούτε την επέβαλα. Είχα όμως υποχρέωση να την καλωσορίσω, ως ένα παράδειγμα δύο πολύ καλών τραπεζικών επιχειρήσεων που ήθελαν να διαμορφώσουν ένα νέο ισχυρό σχήμα", περιοδικό STATUS
- Για το ίδιο ναυάγιο: "Δεν μπορούσαμε να επιβάλουμε ούτε να διατάξουμε μια συγχώνευση ανάμεσα σε δύο επιχειρηματικές μονάδες οι οποίες λειτουργούν με τους κανόνες της αγοράς. Δύο επιχειρήσεις ξεκινούν μια διαδικασία συγχώνευσης επειδή το επιβάλει το συμφέρον τους", εφημερίδα το Βήμα

Οι προσλήψεις που κάνει αυτή η "ιδιωτική εταιρία" εποπτεύονται από τον ΑΣΕΠ, ζητάει πιστοποίηση από τον ΔΙΚΑΤΣΑ για τα πτυχία του εξωτερικού και δίνει μόρια στους υποψήφιους. Παράλληλα είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, αλλά η διοίκησή της αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει η Κυβέρνηση της Ελλάδας μετά από βουλευτικές εκλογές.

Καλωσήρθατε στον κόσμο του καπιταλισμού αλα ελληνικά!

Καπιταλισμός αλα ελληνικά!

Δεν ξέρω αν κατανοείτε πώς λειτουργεί ο "κρατικός καπιταλισμός" στην Ελλάδα. Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω με βάση αυτή τη σημερινή είδηση:

Η ΕΡΤ ΑΕ είναι μια ανώνυμη εταιρία με μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο, δηλαδή όλους μας. Εκτός του ότι είμαστε μέτοχοι, πληρώνουμε €4,24 μηνιαίως ανά λογαριασμό της ΔΕΗ (αυξήθηκε πρόσφατα κατά 30%, από €3,24). Αυτή η υποχρεωτική εισφορά, πέραν του ότι δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα (πληρώνεις, βλέπεις-δε βλέπεις ΕΡΤ), πέραν και του ότι νοθεύει τον ελεύθερο ανταγωνισμό (αφού τα ιδιωτικά κανάλια πρέπει να λειτουργήσουν και να ανταγωνιστούν χωρίς αυτό το έσοδο), πέραν και του ότι δε μας απαλλάσσει από τις παρεμβαλλόμενες διαφημίσεις (αφού υπάρχουν και στην ΕΡΤ), αυτή λοιπόν η υποχρεωτική εισφορά συνιστά έσοδο περίπου €300 εκ. για την ΕΡΤ, σύμφωνα με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Εξ αυτών λοιπόν των εσόδων η ΕΡΤ ΑΕ προσφέρει €14,5 εκ. στην ΠΑΕ Ολυμπιακός, μια αθλητική ανώνυμη εταιρία, για την κάλυψη των αγώνων του, με τον επόμενο ανταγωνιστή (Alpha TV) να προσφέρει €5,8 εκ. Η δε ΠΑΕ Ολυμπιακός ελέγχεται μετοχικά από τον γνωστό κ. Κόκκαλη, του οποίου η εταιρία Intracom είναι ο βασικός προμηθευτής του ΟΤΕ, η εταιρία Intralot βασικός προμηθευτής του ΟΠΑΠ, κοκ.

Δεν ξέρω αν βοήθησα να καταλάβετε...

4.5.06

Κράτος-τέρας!

Το ότι έχουμε ένα κράτος-τέρας μάλλον το γνωρίζετε.

Την εβδομάδα που πέρασε το κράτος αυτό δέχτηκε τη λεγόμενη "ρήτρα καυσίμου" για τα τιμολόγια του ρεύματος, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Παράλληλα, ανακάλεσε άδεια που το ίδιο είχε δώσει στην εταιρία ΚΑΕ ΑΕ (Duty Free Shops) να πουλάει αφορολόγητα καύσιμα σε οχήματα που φεύγουν από την Ελλάδα, εγκαθιστώντας πρατήρια καυσίμου σε συγκεκριμένες εξόδους της χώρας.

2 κρατικές αποφάσεις μιας εβδομάδας. Η μία ευεργετική για μια εταιρία, η άλλη καταστροφική για μια άλλη. Και έτσι σήμερα μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρία έβγαλε report με τίτλο "Regulatory environment uncertainty", στο οποίο υπογραμμίζει ότι οι εκάστοτε κυβερνητικές αποφάσεις στην Ελλάδα αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου (risk factor) για τις αγορές.

Ναι, είναι αυτά τα reports που διαβάζουν εκείνοι οι ξένοι που προσπαθούμε να πείσουμε να επενδύσουν στην Ελλάδα. Με τις υγείες μας...

The Mall Athens - Μέρος δεύτερο

Την ιστορία του Mall θα τη διαβάσατε ίσως. Η συνέχεια του νεοελληνικού αυτού σήριαλ έχει ως εξής:

Το κακό έγινε, μπορεί όμως να αποφευχθεί σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον, εφόσον υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας κ. Παν. Πικραμμένου, κατά τη σημερινή συζήτηση στο ΣτΕ (Ε΄ Τμήμα) της υπόθεσης του εμπορικού κέντρου “The Μall”, κατά της ανέγερσης του οποίου έχουν προσφύγει κάτοικοι της περιοχής.

Σημειώνεται ότι το εμπορικό αυτό κέντρο συγκαταλέγεται στα μεταολυμπιακά έργα και έγινε απευθείας με τον νόμο 3207/2003, ο οποίος παρέχει τη δυνατότητα να τροποποιούνται πολεοδομικά σχέδια και να ανεγείρονται κτίρια, χωρίς να προβλέπεται η έκδοση οικοδομικών αδειών. Οι μελέτες και τα σχέδια των κτιρίων, που ανεγείρονται σύμφωνα με τις διατάξεις του προαναφερθέντος νόμου, υποβάλλονται στη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών.

Όπως τονίζεται, στο ΣτΕ δεν μπορεί να προσβληθεί ευθέως νόμος, αλλά μόνον αποφάσεις υπουργών, νομαρχών κ.λ., που εκδόθηκαν σε εφαρμογή νόμου.

Το ζήτημα που απασχόλησε το ΣτΕ ήταν αν είναι συνταγματικά ανεκτή η χορήγηση πολεοδομικών σχεδίων και η χορήγηση οικοδομικών αδειών με νόμο, χωρίς την έκδοση υπουργικής απόφασης, που θα προβλέπει την έκδοση μελέτης περιβαλλοντικών όρων και επιπτώσεων, χωρίς να χρειάζεται η έκδοση οικοδομικής άδειας. Κατά τον εισηγητή, οι ισχυρισμοί των κατοίκων είναι βάσιμοι, αλλά η ανέγερση του εμπορικού κέντρου έγινε με τον προολυμπιακό νόμο, παρά το γεγονός ότι θίγονται ατομικά δικαιώματα, που προστατεύονται από το Σύνταγμα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Πικραμμένος, πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση, που θα προβλέπει την έκδοση υπουργικών αποφάσεων, ώστε οι νόμοι να καθίστανται ανενεργοί, αν δεν εκδίδονται οι προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις, ώστε τα δικαστήρια να μπορούν να ελέγχουν και τις αποφάσεις, αλλά και τους νόμους.